Ibrahim Jukan, bosanski poznati izvođač narodne muzike teško je bolestan već dve godine. Iako se bori sa teškim zdravstvenim problemima koji su nastupili nakon moždanog udara, te iz tog razloga nije prisutan na sceni, njegove kolege ga nisu zaboravile.

Koncert “Kad pogledam sa Vuknića”, koji je održan u Bosanskom kulturnom centru u Gračanici, posvetili su borbi za njegovo ozdravljenje i donirali su mu sav prikupljeni novac od ulaznica.

IMG_0839.jpg
Printscreen YouTube 

Na koncertu su nastupili Mehmed Aljić zvani Dukan, Esad Kovačević, Mirhad Okanović, Nihad Kantić Šike, Nesib Delibegović Nesko, Ženski vokalni ansambl Arabeske, Mahir Mulalić, Al Dino, Amel Ćurić i Hanka Paldum, a organizatori su Grad Gračanica i Jukanove Gračanlije.

Pre koncerta Ibrahima su u njegovom domu posetili Hanka Paldum, Al Dino, Amel Ćurić i Mahir Mulalić. A Hanka i Amel su mu od srca otpevali pjesmu o Gračanici. Poručili su mu da se nadaju da će ponovo sa njima zajedno zapevati.

Ovim povodom kontaktirna je Jukanovu ćerka Ajla, koja je rekla da Ibrahim ne može više samostalno niti pričati, niti hodati.

IMG_0841.jpg
Printscreen YouTube 

 – Nema šta nismo pokušali. Jedno vreme je bio u depresiji i ništa tu nismo mogli napraviti. Kad su mu došle kolege bilo mu je mnogo drago. Međutim, ništa ne može reći, samo poneku reč jedva izgovori – kaže Ajla za Hayat.ba.

Priča da su obišli mnoge lekare.

– Bili smo u Sarajevu, pa u Osjeku, ali ništa niko nije mogao napraviti jer je bio u depresiji. Vraćen je kući, i sad je bolje psihički. Zatim smo išli probati robotiku u Banjoj Luci, međutim, preagresivan je taj robot bio za njega, i ni tu nismo ništa uspeli jer ga treba ojačati – pojašnjava.

IMG_0837.jpg
Printscreen Youtub 

Ajlin suprug je fizioterapeut i svaki dan radi sa Ibrahimom da ne bi došlo do grčenja mišića.

– Mi smo tu koliko možemo i smemo, jer je to mač sa dve oštrice. Nekad pokušamo vežbati, a on ne želi i nervira se, ali eto pokušavamo se i mi prilagoditi njemu, a i on nama. Sve smo zaista probali – kazala je.


Dodala je da Ibrahim ima sve što je njemu potrebno. Ali da im je uvek drago čuti savete i ideje ljudi koji su možda slično prošli i kojima je neka metoda ili lek pomogao.

IMG_0836.jpg
Printscreen YouTube 

– Doktor je rekao da je važno da se svakodnevno vežba. Jer to su ta stanja kad se leži, mišići odumiru i može doći do spazma. Nadamo se da neće doći do toga. Ne mogu reći da ne ide na bolje, ali ovo je jedan proces koji će sigurno trajati još nekoliko godina. Ako išta možemo da učinimo da bar može hodati – kaže za Jukanova kćerka.

Kurir/Naj-portal

 Bonus video:

06:20
STARS EP 412 Izvor: Kurir TV