Mnoge pevačice koje su danas uspešne i samostalne karijeru su započele kao prateći vokali starijih kolega. Njihovi glasovi izuzetno su bitni da bi kompozicija zvučala potpuno.

Neke od danas najpoznatijih dama takođe su nekada pevale tonove iz "senke", među kojima su čak Jelena Karleuša i Ceca Ražnatović, koje su pre više od 30 godina rame uz rame stale u studiju dok su izvodile numeru Slavice Dajane Tripunović.

Jelena Karleusa (13).jpeg
Privatna Arhiva 

Ipak, u Srbiji postoji nekoliko najuspešnijih i najplaćenijih, a ovo su one.

Leontina Vukomanović

rasta-beta-.jpg
Beta/Beoinfo 

Leontina Vukomanović jedna je od najpoznatijih pevačica pop muzike. Proslavila se devedesetih godina, a neki od njenih najvećih hitova bili su "Sreda", "Crno, pa se ne vidi" i "Kad prave ljubavi ginu". Međutim, Vukomanovićeva je poznata i kao izvrstan prateći vokal, a njen glas se može čuti na albumima Mire Škorić - "U službi ljubavi" i Vesne Zmijanac - "Ni majka ni žena".

Aleksandra Radović

screenshot-25.jpg
Printskrin/Instagram 

Aleksandra Radović važi za odličnu pevačicu i pedagoda, a pojavila se početkom dvehiljaditih godina hit-pesmama "Kao so u moru" i "Ako nikada". Jedna je od najtraženijih pevačica koje pevaju prateće, a njene saradnje sa Jelenom Karleušom na albumu "Magija" i Cecom na ploči "Gore od ljubavi" bile su i te kako plodonosne.

Ivana Peters

ivanapeters.jpg
Nemanja Nikolić 

Ivana Peters bila je članica grupe "Tap 011", nakon koje je osnovala sastav "Negativ". Mnogi smatraju Ivanu jednom od najboljih pevačica u Srbiji, pa ne čudi što je jedan od najzauzetijih bek-vokala. Interesantno je da je, kako su mediji prenosili, ovu uslugu naplatila čak 10.000 evra i to Luni Đogani za numeru "Deveti krug pakla".

Ivana Selakov

selakov-12082017-005-1.jpg
ATA images 

Ivana Selakov može da se pohvaliti da je otpevala preko 3.000 pesma kao prateći vokal, brojnim muzičkim zvezdama pre nego što je otpočela solo karijeru u kojoj joj je kako je jednom prilikom sama priznala, mnogo pomogla koleginica Svetlana Ceca Ražnatović.10. 10. 2022.

- Radila sam sa Sergejem Ćetkovićem, onaj album 'Pogledi u tami', to je bilo prelepo. Marija Šerifović, njen koncert ali kasnije i "Evrovizija", zaista nezaboravno iskustvo... Ceca takođe, na Ušću, sto hiljada ljudi, to je nenormalna trema, ali je uvek bilo super. Jelena i ja smo pevale te prateće vokale, ali sa nekim solo deonicama, nije svejedno zaista. Bila sam sa Dadom Topićem na Jazu, a pored nas su bili Rolingstonsi, zaista scena za pamćenje. Što se tiče treme, imam je prilikom svake uživo emisije, jer nikada ne znam šta može da mi se desi sa glasom, da uspem sve da izvučem kako treba... Godinama kuburim sa alergijom i onda se uvek brinem kako ću da iznesem neku pesmu - pričala je svojevremeno Ivana o svom iskustvu.

Kurir/Informer

 Bonus video:

04:17
Jelena Karleuša u Skoplju Izvor: Kurir televizija