Slušaj vest

U domu porodice Rokvić nedavno je obeležena krsna slava, kada je za većinu delicija koje su se našle na stolu kao i obično bila zadužena domaćica, Slavica Rokvić.

2024-12-10 07_48_58-Instagram.jpg
Slavica Rokvić Foto: Pritnsceen

Udovica Marinka Rokvića dočekala je svoje najmilije sa brojnim specijalitetima kako bi obeležili ovaj sveti dan, a recept za slavsko žito ove vrsne kuvarice mnogi su prepisali.

Slavica je na društvenim mrežama podelila kako je ispalo njeno slavsko žito, a u nastavku možete pročitati recept.

Recept za slavsko žito – sastojci:

300 gr pšenice (žita) ''belije''

300 gr mlevenih oraha

oko 250 gr šećera

malo vanil šećera

muskatni oraščić

malo cimeta (na vrh noža)

Udovica Marinka Rokvića otkrila kako sprema žito
Foto: Printscreen

Priprema:
Pšenicu dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak.

Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To uraditi četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se, što je dobro.

Kad četvrti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, staviti na hladno mesto, poklopiti posudu poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena.

Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga.

U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i poneku lepu polutku za ukrašavanje) i malo šećera. Dodati vanilu, trun cimeta i morskog oraščića (preći par puta preko rendeta, jer ima intenzivan miris i ukus).

Pošto Slavica ne voli da žito bude suvo, dodaje pomalo vode od kuvanja.

Udovica Marinka Rokvića otkrila kako sprema žito
Foto: Printscreen

Probajte žito, ako vam se učini da nije dovoljno slatko, dodajte još šećera, ukupno oko 250 gr. Žito stavite u lepu činijicu, pospite ga mlevenim orasima i ukrasite polutkama oraha.

- Rano ujutro, na dan krsne slave, domaćin odnosi žito u crkvu, gde ga sveštenik osvešta. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita - zaključila je Slavica.

Kurir/Hello

 Nikola Rokvić o porodičnim vrednostima:

Nikola Rokvić o značaju porodice i svemu sto mu je donela fondacija "Porodica" Izvor: Kurir