DANAS SE SAHRANJUJE MARJANA KARIĆ: Tuga i suze na Novom Groblju...

Kurir/A. P.

Na beogradskom Novom Grobljudanas će biti sahranjena Marjana Karić.

Na poslednji ispraćaj od Marjane došao je veliki broj porodice i prijatelja, a najbliži članovi porodice primaju saučešće više od sat vremena ispred crkve Sv. Nikole.

Među članovima porodice primetili smo i Bogoljuba sa suprugom Milankom, Dragomira i Hafu, Gorana i Simona, ali i Bojana Karića, bivšeg supruga Jelene Karleuše, koji je došao u društvu supruge.

Ubrzo posle njih stigli su i Danijela Karić sa suprugom Ivanom Mileusnićem, kao i Vesna De Vinča.

Kovčeg pokojne Marjane prekriven je ogromnim vencima sa belim i crvenim ružama.

Opelo, po blagoslovu Njegove Svetosti patrijarha srpskog Porfirija, služi vikarni episkop moravički Tihon.

Među prisutnima je i igumanija manastira Pećke patrijaršije mati Haritina.

Podsetimo, pokojna Marjana bila je osnivač novinske kuće Jefimija Pres, u okviru koje su izlazila četiri mesečnika – Jefimija, Porodica, Klasika i Mobkom. Bila je član Upravnog odbora Fondacije Braća Karić i predsednik njenog ogranka u Beču. Pravnik po struci, ali njena interesovanja i delovanja bila su više okrenuta primenjenim umetnostima, izdavaštvu i humanitarnom radu. Naročito uspešno se bavila dizajnom tekstila, pa je tako njen dezen u svili pod nazivom Kosovski boj svojevremeno izazvao veliku pažnju stručne javnosti.

Rođena je u Peći 3. novembra 1952. godine u patrijarhalnoj porodici, u kojoj je kulinarsko umeće bilo sastavni deo kućnog vaspitanja. Marjana Karić je autorka sada već legendarnog kuvara – Kosovsko-metohijska trpeza, u kojoj je objavila stotine recepata sa Kosova i Metohije. Njena ljubav prema kulinarstvu bila je oličenje njenog dubljeg povezivanja sa tradicijom i običajima sa Kosova i Metohije, gde je sakupila na hiljade recepata koji su se prenosili generacijama. Jela koja su na trpezama širom Kosmeta bila vekovima, duh tradicije i prošlosti, jedna neobična istorija srpskog naroda – ovako su kritičari opisivali ovo kapitalno delo. Bogatu istorijsku riznicu recepata objavila je u kuvaru izdatom u saradnji sa Fondacijom Braća Karić, čime je trajno zabeležila kulturno nasleđe ovog kraja.

Marjana je sa svojim suprugom Zoranom izgradila porodicu koja je bila centar njenog sveta. Rodila je i podigla četvoro dece – Jefimiju, Anu, Vladana i Dušana – i sa ponosom gledala kako postaju odrasli, uspešni ljudi, formirajući sopstvene porodice. Iako je bila posvećena supruga i majka, Marjana je bila pažljiva prema svima koje je poznavala, nesebična žena koja je svojom dobrotom i ljubavlju dotakla živote mnogih.

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

Sahrana Siniše Pavića u Vlasotincu  Kurir