Na današnji dan bombardovan je Beograd 1941.

Današnji dan te 1941. godine jedan je od najtragičnijih dana u istoriji srpske prestonice.

Kraljevinu Jugoslaviju napale su nemačke nacističke snage.

U bombardovanju Beograda 1941. poginulo je 2.274 ljudi, dok su nemačke procene bile da je stradalo iumeđu 1500—1700.

kris-beoinfo-2.jpg
Beoinfo 
foto: Beoinfo

Porušeno je 627 zgrada, veoma oštećena 1.601 zgrada, delimično oštećeno 6.829 zgrada, kao i deo Starog dvora.

Nešto što je bilo nenadoknadivo za kulturu Srbije bilo je i što je teško oštećena Vaznesenjska crkva u kojoj je tada bilo vernika koji su bili došli na jutrenje.

Tragično je i što je najznačajniji spomenik kulture, Narodna biblioteka sa 350.000 knjiga, uništena već prvog dana bombardovanja, a time je uništen i veliki deo dokumenata koji je čuvao našu kulturu.

Ipak, u večnu slavu otići će pripadnici 6. lovačkog puka, 1. vazduhoplovne lovačke brigade, 8. bombarderskog puka i svi piloti i branioci neba i srpske prestonice.

Prisetimo se i pilota koji su imali uspeha u obaranju neprijateljskih vojnika: Božidar Kostić, Stevan Krajinović, Milan Stojanović, Danilo Đorđević, Ilija Vlajić, Miho Klavora, Bojan Presečnik, Dobrica Novaković, Jovan Kapešić Branislav Todorović, Vladimir Gorup, Borivoje Marković, Vasa Kolarov, Milivoje Bošković, Milutin Grozdanović, Milisav Velikić, Đorđe Kešljević, Miodrag Aleksić, Miloš Žunjić, Milan Žunjić, Mihailo Nikoli, Miodrag Bošković, Đorđe Stojanović, Karlo Štrbenk, Vukadin Jelić, Todor Gogić, Dušan Borčić, Milisav Semiz, Dušan Vujičić, Savo Poljanac, Eduard Banfić, Dragan Bojović i mnogi drugi junaci.

Neprijateljska strana širila je propagandu protiv Kraljevine Jugoslavije, njene vojske i svih njenih stanovnika.

A evo i jednog obaveštenja građanima Kraljevine Jugoslavije, koje upozorava građanstvo da neprijateljska strana vrši propagandu, i da su neprijateljske radio stanice podesile i daju vesti na talasnoj dužini naših saveznika.

Alli, i ovako je Kraljevina Jugoslavija uzvratila udarac propagandom i sprečila defetizam.

86541320.jpg
Printscreen/Twitter 
foto: Printscreen/Twitter

Ono što je manje poznato je to što je 8. bombarderski puk bombardovao neprijateljske položaje tokom odbrane Beograda 6. aprila 1941. godine.

Osmi bombarderski puk bombardovao je sledeće strateške ciljeve u okolnim neprijateljskim državama - Grac, bombardovan je nekoliko ciljeva u Mađarskoj i Austriji, Bečko Novo Mesto, dejstvovali su na širom prostoru do Pečuja i Segedina. I uspeli su u svojoj odbrani.

Nažalost, bombardovanje Beograda razorilo je ovaj stari istorijski grad. Na današnji dan 1941. godine počeo je Drugi svetski rat u Srbiji. Nažalost, doneo je i građanski rat. Međutim, i četnici i partizani borili su se protiv fašizma i nacizma, a Srbija je bila zemlja koja je imala dva pokreta otpora tlim ideolofijama.

Slava svim palim junacima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija ZANIMLJIVA ISTORIJA SRBA U 147 PRIČA KOJE SU KRILI OD VAS: Nova knjiga Momčila Petrovića najtraženija u knjižarama