PAMETNA POLJOPRIVREDA: Konferencija u Novom Sadu u organizaciji Naučno-tehnološkog parka i Srpskog udruženja mladih
Foto: Skupština Grada Novog Sada

PAMETNA POLJOPRIVREDA: Konferencija u Novom Sadu u organizaciji Naučno-tehnološkog parka i Srpskog udruženja mladih

Vesti -

Naučno -tehnološki park Novi Sad u saradnji sa Srpskim udruženjem mladih poljoprivrednika SUMP organizovalo je drugu konferenciju pod nazivom "Pametna poljoprivreda", gde su mladi poljoprivrednici imali priliku da se upoznaju sa inovacijama u poljoprivredi.

„Razvojem softverskih rešenja, tehnika i metoda, stekli su se uslovi da savremene informacione tehnologije pronađu svoje mesto u agro sektoru. Implementacija novih tehnologija i informacionih sistema u poljoprivredi jeste budućnost i ključ za otvaranje velikih mogućnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ekonomično poslovanje proizvođača“, istakao je direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, Nebojša Drakulić, uz napomenu učesnicima današnje konferencije da je NTP NS na svojoj redizajniranoj internet stranici objavio danas i Otvoreni javni javni poziv za tehnološko-razvojne i startap kompanije za članstvo u NTP NS i da se očekuje veliki odziv potencijalnih članica upravo i iz ovih sektora.

Novi Sad
foto: Promo

Aktivno učešće u prvom debatnom delu konferencije je imalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, član gradskog veća za privredu, Privredna komora Vojvodine, koji su vodili konstruktivnu diskusiju na temu inovacija u poljoprivredi.

Novi Sad
foto: Promo

Posle debatnog dela liderske kompanije iz oblasti agrara kao što su Biosens institut, Džon Dir, Agrotek, Bajer, DDOR, Livona, Agrodron i drugi, prezentovale su inovacije i novitete iz svog delokruga.

Pored Biosensa, koji je ujedno i članica Naučno-tehnološkog parka, učešće su imale i članice startap-kompanija Kooperejšn menadžer i Tera kontroling koja je predstavila upotrebu algoritma mašinskog učenja u obradi velike količine geoprostornih podataka, kao što su satelitski snimci, UAV snimci, ES sonda, georadar, nadmorske visine i dr. kako bi se napravila optimalna površina za uzrokovanje.

Novi Sad
foto: Promo

Kroz održanu konferenciju na kojoj su predstavljeni inovativni proizvodi poznatih kompanija iz oblasti agrara, a takođe i kroz teme panel diskusije o inovacijama u poljoprivredi objedinili smo dva naša najveća regionalna i lokalna potencijala, a tu su agrar i informacione tehnologije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track