STABILNA SRBIJA I REGION: Jačanje Vojske Srbije na čelu sa ministrom Vučevićem, jača i politička i pregovaračka pozicija Srbije
Foto: Printscreen/Instagram

Borbom za opstanak Kosova, Srbija štiti ceo region od destabilizacije

STABILNA SRBIJA I REGION: Jačanje Vojske Srbije na čelu sa ministrom Vučevićem, jača i politička i pregovaračka pozicija Srbije

Vesti -

Projekat “Velika Albanija” je opasna ideja koja može destabilizovati ceo region Jugoistočne Evrope. Ova ideja živi u glavama pojedinih albanskih lidera još od druge polovine XIX veka. Svedoci smo u poslednjih nekoliko decenija da se radi na njenoj realizaciji. Priznavanjem tzv. Kosova kao nezavisne države krenulo se u agresivno ostvarivanje ove sulude ideje, urađenom 2008. godine na štetu Srbije.

Međutim, ovaj projekat ne gaji samo iredentizam prema našoj državi. U ideju te imaginarne države spadaju i prostori severnog dela Grčke, južnog dela Crne Gore i zapadnog dela Severne Makedonije. Prostori gde albansko stanovništvo živi u većem broju. Poseta Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji i grubo kršenje Ustava te države preimenovanjem ulice makedonskih oslobodioca u ulicu Adema Demaćija je upravo to. A da bi efekat bio veći, to je urađeno u glavnom gradu, Skoplju, nekadašnjoj prestonici Dušanovog Srpskog carstva.

Miloš Vučević
foto: Printscreen/Instagram

Vučević: Priznavanjem Kosova Crna Gora sebi dala autogol

Srpska vlast prepoznaje i već godinama ukazuje na vrlo moguću i ozbiljnu pretnju projekta razgradnje država članica Ujedinjenih nacija i pokušaja rušenja njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio da je priznavanjem tzv. Kosova kao nezavisne države Crna Gora sebi dala “autogol”. I to sa pola terena! Pod pritiskom stranih ambasada i njihovih obećanja u članstvo u pojedinim organizacijama, a sigurno suprotno volji većine građana Crne Gore. Na primeru Severne Makedonije se može videti koliko su ugrožene okolne države koje su priznale Albancima novu državu. Istu tu tzv. državu čiji zapadni deo je istorijski deo bio Crne Gore. Tim priznanjima je u glavama albanskih političara stvorena idealna šansa da ostvare svoje ciljeve.

Albanski lideri neće stati na tzv. nezavisnom Kosovu

Borbom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za opstanak Kosova i Metohije u sastavu naše države, ne brani se samo teritorijalna celovitost koja je garantovana međunarodnim pravom. Ovim se brane i susedne države koje su direktno ugrožene projektom “Velika Albanija”. I koje su ovom projektu dale podršku. Jer tzv. nezavisno Kosovo nije korak na kojim će stati pojedini albanski lideri. Jačanje Vojske Srbije na čelu sa ministrom Milošem Vučevićem, jača i politička i pregovaračka pozicija Srbije. Naša država je stožer ovog regiona. Jaka i stabilna Srbija ojačaće i ceo region.

Rastislav Stojstavljević
foto: Gradske info

prof. dr Rastislav Stojsavljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track