NEKAD SMO SE BRISALI NOVINAMA, A SAD SE OD TOALET-PAPIRA PRAVI NAUKA: Šta se to promenilo?
Foto: Shutterstock

NEKAD SMO SE BRISALI NOVINAMA, A SAD SE OD TOALET-PAPIRA PRAVI NAUKA: Šta se to promenilo?

Vesti -

Nekad smo umesto toalet-papira znali da koristimo i stare novine, a danas, čini nam se, nauka se pravi od brisanja. Ipak, dobro je da ne koristimo novine, evo i zašto

"U stara vremena su se ljudi brisali novinama, pa im evo ništa ne fali..." Koliko je ovo zaista tačno, i ko kaže da im ništa nije falilo? Koliko su živeli i to u koliko zdravijem okruženju nego mi danas? Uglavnom su pravili svoju hranu, na zemlji koja je zdrava, udisali čistiji vazduh, nisu svakim dodirom osećali plastiku, koja ispušta mikroplastiku... Živeli su u zdravijem okruženju, opet, još nisu znali za posledice koje mogu imati čak i njihovi potomci zbog njihovih upotreba nekih hemikalija. A potomci se sada "bude" i shvataju da žive u daleko zagađenijem svetu, da svaki nepromišljeni kontakt sa hranom, proizvodima za ličnu higijenu, može ostaviti ozbiljne posledice.

Pa šta to ne valja u brisanju novinama?

Na površini novina nalazi se olovo, koje može predstavljati opasnost za zdravlje jer spada u otrovne supstance. Olovo je teški metal koji se danas koristi u većem broju industrija kao važan sastojak različitih elemenata u bojama, akumulatorima, bojama, antikorozivnim sredstvima, benzinu. Olovo se koristi i za tisak u štamparijama, pa tako na površini novina ima mnogo olova.

Trovanje olovom nastaje tek nakon dugotrajnog unosa malih količina olova u organizam. Olovo se akumulira u organizmu, najviše u kostima gde ostaje celi život. Kada se olovo jednom unese u organizam, više se praktično ne može odstraniti. Posledice od trovanja olovom mogu biti različite i izuzetno opasne.

Čime se brisati posle upotrebe toaleta?

Kvalitetan toalet-papir ili obično pranje vodom su najbolji izbor za vas. Kod toalet-papira gledajte da li proizvođač ima IFS standard, da li je papir od čiste celuloze bez dodatih hemikalija... Dobar savet može biti i stalnost u ceni odnosno da cena nema ogromne oscilacije - to može biti "alarm" da tu nešto nije u redu. Ukoliko niste za toalet-papir, najbezbednije i najčistije je oprati se posle upotrebe toaleta.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track