FISKALNI SAVET O SRPSKOJ EKONOMIJI: Nizak deficit, niska zaduženost i fiskalna stabilnost pod kontrolom
Foto: Printscreen

FISKALNI SAVET O SRPSKOJ EKONOMIJI: Nizak deficit, niska zaduženost i fiskalna stabilnost pod kontrolom

Vesti -

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović saopštio je da je prošla godina završena sa niskim deficitom od 2,2 odsto BDP-a, te je istakao da su ti parametri dobri.

"Prošla godina je, i to smo i ocenili, završena sa niskim deficitom od 2,2 odsto BDP-a, on je takav deficit, i sa dugom od 52 odsto BDP-a. I jedna i druga veličina u osnovi obezbeđuje fiskalnu stabilnost. Bilo je prostora i da deficit bude nešto niži i da se dug nešto više smanji, ali ovi parametri su dobri", rekao je i dodao:

"Druga stvar je da je verovatno, ono što se očekuje, da su kretanja i u ovoj godini u tom pravcu, da deficit bude nizak - oko 2 odsto, prema tome i dug će biti oko 50 odsto, što je prihvatljivo. I, najzad, projekcija za sledeću godinu, ako se budu poštovala ova fiskalna pravila na koja sam vam na početku ukazao, taj dug od oko 50 odsto zahteva po fiskalnim pravilima da deficit bude nekih 1,5 odsto BDP-a. To bi onda značilo da se u užem smislu ta fiskalna stabilnost drži pod kontrolom", zaključio je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track