LITIJUM - Kako zablude ugrožavaju šansu?
Foto: Kurir televizija

LITIJUM - Kako zablude ugrožavaju šansu?

Vesti -

Onaj ko bez studiozne analize i naučlnih činjenica, tek tako, litijumu kaže “ne”, govori “ne” investicijiama preko 11 milijardi evra, 20.000 novih radnih mesta, prosečnoj plati, u delu Srbije gde bi se litijum iskopavao, čak iznad proseka u Evropi.

Otkrivanje jadarita je šansa koja se pruža jednom u pet vekova, a nekim zemljama nikada. Nije bez razloga verovanje da je litijum nova nafta, energent koji će u budućim decenijama određivati snagu zemalja koje ga poseduju. Ali nije ni bez razloga zabrinutost ljudi za životnu sredinu i zdravlje. U ovoj emisiji Usijanja nećemo govoriti o samom rudarenju, preradi litijuma i tehnološkom procesu, otpadu, već o ekonomskim i geopolitičkim okolnostima koje bi za Srbiju značile razvojnu šansu, ekonomski trijumf, nacionalnu snagu i ogroman geopolitički uticaj.

Da li smemo da propustimo da budemo lideri u eksploataciji energenta budućnosti? Jesu li zablude ugrozile šansu? Imamo li pravo da znamo sve o litijumu i njegovom iskopavanju - šta je dobro, a šta opasno?

Gosti:

Darko Obradović, Centar za stratešku analizu

Mihajlo Gajić, ekonomista

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track