ŠOKANTNO ILI OČEKIVANO POVLAČENJE DŽOZEFA BAJDENA: Da li će potpredsednica SAD Kamala Haris biti kandidatkinja demokrata?
Foto: Kurir

ŠOKANTNO ILI OČEKIVANO POVLAČENJE DŽOZEFA BAJDENA: Da li će potpredsednica SAD Kamala Haris biti kandidatkinja demokrata?

Vesti -

Kako će izgledati kampanja?

Američki predsednik Džo Bajden odustao je od kandidature za reizbor i podržao svoju potpredsednicu Kamalu Haris za kandidatkinju Demokratska na predsedničkim izborima 2024. godine. Prema izveštaju novinske agencije Rojters, tim Kamale Haris je odmah nakon Bajdenovog povlačenja pokrenuo kampanju za njenu nominaciju. Oni su u nedelju obavili stotine telefonskih poziva kako bi osigurali podršku delegata za njenu predsedničku kandidaturu pre konvencije Demokratske stranke u avgustu. Platforma za prikupljanje donacija Demokratske stranke već je prikupila 46 miliona dolara za predizbornu kampanju Kamale Haris. Čelnici Demokratske stranke u svih 50 američkih saveznih država dali su podršku potpredsednici. Odlukom o povlačenju Bajden je ispisao stranice američke istorije, jer je postao prvi aktuelni predsednik koji je odustao od kandidature za drugi mandat od kako je to učinio Lindon Džonson u martu 1968. godine. Da li demokrate imaju dovoljno vremena da reorganizuju kampanju i povećaju šanse za pobedu u novembru? Da li je Demokratska partija nakon svega ideološki jedinstvena? Kako će sada izgledati borba republikanaca i demokrata za neodlučne birače, pogotovo u ključnim državama poput Mičigena, Viskonsina i Pensilvanije? Kako bi izledala spoljna politika Kamale Haris? gosti "Usijanja" Nikola Perišić Centar za društvena istraživanja prof. Dejan Miletić Centar za proučavanje globalizacije Emil Zoronjić predsednik Upravnog odbora Omladinske mreže Srbije urednica i voditeljka: Jelena Pejović

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track