PREDSEDNIK VUČIĆ ODLIKOVAN U MAĐARSKOJ: Priznanje za istorijsko pomirenje i strateško savezništvo
Foto: Youtube/Printscreen

PREDSEDNIK VUČIĆ ODLIKOVAN U MAĐARSKOJ: Priznanje za istorijsko pomirenje i strateško savezništvo

Vesti -

U Mađarskoj je 20. avgusta proslavljen praznik Svetog Stefana (poznatog kao Szent István) u spomen na prvog mađarskog (ugarskog) hrišćanskog kralja koji je početkom 11. veka dobio kraljevsku krunu i primio hrišćansku veru. On je bio i prvi zakonodavac, organizator države i u svemu utemeljitelj savremenog mađarskog identiteta

Zanimljivo je da je on od 2000. godine svetac i u Vaseljenskoj patrijaršiji, dakle, pravoslavni hrišćani ga takođe obeležavaju kao sveca. Kao i u svim drugim zemljama, ovaj veliki nacionalni i državni praznik Mađara i države Mađarske iskorišćen je i da se dodele odlikovanjima značajnim pojedincima koji su doprineli nečim Mađarskoj.

Vučić doprineo istorijskom pomirenju sa Mađarima

Ove godine među dobitnicima najvišeg državnog odlikovanja jeste i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako se u odluci predsednika Tamaša Šuljoka navodi, na predlog predsednika Vlade, predsednik Vučić poneo je orden Veliki krst na lancu sa zlatnom zrakastom zvezdom. Zvanično obrazloženje za dobijanje ovog odlikovanja jeste da je predsednik Aleksandar Vučić doprineo produbljivanju odnosa sa Mađarskom u domenu saradnje u privredi, energetici i strategiji sigurnosnih politika. Drugi deo obrazloženja za ovo odlikovanje je posebno zanimljiv. Naime, kao još jedan razlog za dobijanje ovako prestižnog državnog ordena srpskome šefu države, u Mađarskoj su argumentovali činjenicom da je predsednik Vučić doprineo istorijskom pomirenju mađarskog i srpskog naroda i za njegove nezaobilazne zasluge na tom polju. Ova vest je zvanično objavljena u Magyar közlöny (pandan Službenom glasniku kod nas) u četvrtak 22. avgusta ove godine na stranama 6039 i 6040. U pitanju je 84. broj ovog zvaničnog glasila mađarske vlade.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Blizak odnos sa Orbanom

Zajedno sa predsednikom Vučićem ovaj visoki orden primio je ove godine jedino Veliki majstor Suverenog viteškog bolničkog reda Svetog Jovana Jerusalimskog od Rodosa i od Malte Džon Timoti Danlop. Odlikovanje koje je predsednik Srbije dobio je najviše državno odlikovanje koje dodeljuje Mađarska, i mogu ga dobiti samo šefovi država ili vladari. Nemerljive zasluge predsednika Vučića u jačanju dobrosusedskih odnosa, te nikad bolji odnosi sa Mađarskom, prepoznati su očigledno i u samoj Mađarskoj. Blizak odnos koji naš šef države ima sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom ogleda se na mnogo nivoa, a ovo najviše državno odlikovanje je samo kruna sveukupnih strateških veza sa severnim nam susedom.

Boris Stojkoviski
foto: KCNS

prof. dr Boris Stojkovski, istoričar

Kurir.rs/Dnevnik.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track