EKSPO 2027, koji je u koknurenciji vrlo ozbiljnih zemalja (gradova) dodeljen Srbiji, velika je i važna razvojna šansa za Beograd i Srbiju. Kada se pogleda spisak gradova koji su bili domaćini manifestacije EKSPO, i oni koji će tek biti posle Beograda (Džeda, Saudijska Arabija), jasno je da Srbija mora da iskoristi šansu koja joj je pružena. Novo poboljšanje infrastrukture, izgradnja novih objekata, pruge koja će spajati Beograd Centar (Prokop) sa Surčinom, proširenje kapaciteta aerodroma, samo su deo započetih radova. Stambeni i poslovni objekti, saobraćajnice, hoteli takođe su deo planirane infrastrkture neophodne da bi se EKSPO uspešno održao.

5963263981567198080.jpg
Printscreen Instagram milosvucevic/buducnostsrbijeav/YouTube InPark Magazine/Ilustracija 
foto: Printscreen Instagram milosvucevic/buducnostsrbijeav/YouTube InPark Magazine/Ilustracija

Kritičari Beograda na vodi kritikuju i EKSPO

Glavni kritičari projekta Beograd na vodi, koji su predviđali propast projekta, sličnim tonovima kritikuju EKSPO. Kritika je bila i prilikom predstavljanja Srbija u Dubaiju 2020, što se takođe pokazalo neutemeljeno. Srbija ima potrebu za novim radnim mestima i kreiranjem prostora da se naučno-inovativnim tehnologijama pruži još veći uticaj, stoga prilika da se vodeće države, najrazvijenije zemlje i izlagači nađu u Beogradu, da se sklapaju poslovi i povećava ugled države, svakako su važan signal i za kasnije nove investicije.

Unapređenje sportske infrastrukture

Kupovina novih borbenih aviona što je potvrđeno prilikom posete predsednika Makrona, još veće angažovanje francuske strane u poslovima metroa u Beogradu, samo su signal da je važnost manifestacije kao što je EKSPO od ključnog značaja, što je naglasio i predsednik Vučić. Srbija, kao zemlja sporta, što je poseban segment vezan za sam EKSPO 2027, svakako ima potrebe za izgradnjom novog stadiona, i jačanjem fudbalske strukture, kako bi se dugogodišnjim radom konačno postigli i vidljiviji uspesi. Vest da će Nacionalni stadion u Beogradu biti domaćin Finala Lige Evrope u godini 2028, potvrda je ove činjenica i nova mogućnost isticanja Beograda i Srbije na sportskoj mapi Evrope.

snimak-ekrana-5174.jpg
Screenshot YouTube InPark Magazine 
foto: Screenshot YouTube InPark Magazine

Premijer Vučević: Za bolji život građana

Lično je premijer Miloš Vučević istakao, pored činjenice da će EKSPO biti jedan od prioriteta Vlade, da je Ekspo 2027, nova prilika za jačanje kako ekonomije, tako i političkog položaja Srbije i da se stvore uslovi bolji život građana Srbije, ali i privuku nove investicije, koje će omogućiti igradnju novih škola, bolnica, još kvalitetnije infrastrukture. Prolazak obilaznicom oko Beograda, jasno pruža sliku na nebrojeno radnika koji svakodnevno rade da bi realizovali ovaj ključni projekat za Srbiju u narednom periodu. Neko je izračunao da je do otvaranja ostalo još 1000 dana, puno rada i truda se očekuje, a ljude koji će danonoćno raditi treba podržati, jer razvojna šansa je za sve koji znaju da je prepoznaju i iskoriste, a olako rečena kritika po pravilu ne vodi nikuda.

screenshot-67-0.jpg
Youtube printscreen/KCNS 
foto: Youtube printscreen/KCNS

Prof. dr Goran Vasin, Filozofski fakultet u Novom Sadu

Kurir/dnevnik.rs