Rekord EDS za osam meseci 521.000 pametnih brojila
Elektrodistribucija Srbije je ostvarila veliki cilj i za samo osam meseci ugradila 521.000 pametnih brojila za industriju i domaćinstva, rekla je Biljana Komnenić, v. d. direktora Elektrodistribucije Srbije.
Komnenić je u izjavi za medije sa Savetovanja CIRED Srbija na Kopaoniku istakla da su pametna brojila prvo ugrađivana tamo gde su najveći protoci električne energije, to su indirektna merna mesta, direktna i poluindirektna, a stara brojila za korisnike iz široke potrošnje menjana su pametnim brojilima u Novom Sadu i Beogradu.


- Ovaj projekat je koštao 110 miliona evra i finansiran je iz donacija Evropske unije. Mi projekat nastavljamo dalje. Od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) imamo kredit od 40 miliona evra za ugradnju 200.000 brojila i od Evropske investicione banke kredit od 80 miliona evra za ugradnju još 400.000 pametnih brojila - istakla je Komnenić.
Plan je da završetkom te tri faze uz pomoć sredstava EU, EBRD i EIB na mreži bude oko 1,1 miliona pametnih brojila, odnosno oko 30 odsto od ukupnog broja u Srbiji. Građani će tek videti koje su koristi od pametnih brojila jer će imati bolji uvid u potrošnju i moći lakše da štede energiju. EDS će nastaviti sa ovim projektom do ispunjenje cilja da do kraja decenije imamo 80 odsto pametnih brojila u mreži.
Pored modernizacije, automatizacije i digitalizacije, Elektrodistribucija Srbije intenzivno radi i na održavanju mreže koje osigurava pouzdano snabdevanje električnom energijom i u ekstremnim uslovima.

IMG_7977.jpg
Radenko Živković 


- Svakodnevno se radi na preventivnom održavanju i Elektrodistribucija Srbije je spremna za predstojeću zimu. Mi smo u protekle dve godine uložili 50 miliona evra u rekonstrukciju niskonaponske mreže, posebno u područjima koja su bila ugrožena snegom, a to je distributivno područje Kraljeva, Kragujevca i Niša. Zamenili smo 34.000 drvenih stubova betonskim stubovima i rekonstruisali 2.500 kilometara nadzemne mreže. Izgradili smo i obnovili veliki broj novih trafostanica, a u sklopu priprema za zimu je i orezivanje rastinja na trasama dalekovoda – rekla je Komnenić.


Govoreći o pitanju priključenja novih korisnika na distributivnu mrežu Komnenić je rekla da sada priključenje legalnih objekata ide preko CEOP-a da je trenutno samo 50 nerešenih predmeta kod EDS kao obrađivača.
- Formirali smo sektor za kontrolu rada i nadamo se da će u narednom periodu priključenje biti i mnogo brže. Recimo da smo u proteklih osam meseci priključili oko 60.000 korisnika – rekla je Komnenić. – Što se tiče priključenja nelegalnih objekta, nas su opštine obavestile da imamo 30.000 takvih potrošača, međutim, samo njih 6.000 je platilo priključak, a 5.000 smo priključili.
Kako je dodala, kod nelegalnih objekata postoje i problemi vezani za lokacije jer se nalaze i u nacionalnim parkovima, nebranjenim zonama i zonama zaštite prirode. - U Beogradu imamo specifičan problem je tamo čak 20.000 zahteva za priključke. U nekim slučajevima to su već useljene zgrade, za koje su stanari platili sve, a investitori se ne pojavljuju da regulišu priključak – istakla je Komnenić.
Na Kopaoniku se od 16. do 20. septembra održava 14. Savetovanje o elektrodistributivnim mrežama u organizaciji Nacionalnog komitete CIRED Srbija. Među više od 700 učesnika iz Srbije i regiona je veliki broj stručnjaka Elektrodistribucije Srbije koji će predstaviti svoje stručne radove među ukupno 82 prihvaćena rada. Među glavnim temama su digitalizacija, pametne mreže, priključenje OIE na distributivnu mrežu. Zajednička ocena operatera distributivnih mreža iz regiona na početku savetovanja je da glavne probleme predstavlja nedostatak kvalitetnih, obrazovanih kadrova i investicija. Na svečanom otvaranju, Biljani Komnenić, v. d. direktora Elektrodistribucije Srbije uručena je statua za EDS kao generalnog pokrovitelja Savetovanja CIRED Srbija.

Bonus video:

Kurir televizija PLATITE STRUJU OD KUĆE UZ JOŠ MANJU PROVIZIJU NEGO U POŠTI! Stanić otkrio sve što treba da znate o novom portalu EPS-a