Nova stanica se nalazi u srcu Novog Beograda, na strateški pozicioniranoj lokaciji, u neposrednoj blizini moto-puta (nekadašnjeg auto-puta kroz Beograd), odmah pored železničkog stajališta Novi Beograd i na samo nekoliko minuta od stanice gradskog prevoza sa linijama koje vode ka Aerodromu Nikola Tesla.


Kako do nove stanice?


Do nove autobuske stanice, pored sopstvenog prevoza, građani će moći da stignu i tramvajem, autobusom ili BG vozom.
U neposrednoj blizini staju tramvaji 7, 9,11 i13, kao i brojne autobuske linije: 85, 89, 94, 95, 600, E6, a do nove beogradske autobuske stanice brzo ćete doći i ako koristite autobuse gradskog prevoza 60, 60L, 67, 93 i EKO1.


Ukoliko putujete iz pravca Ustaničke ulice najlakše ćete stići popularnom „sedmicom”, sa Banjice tramvajem broj 9, od Kalemegdana brojem 11, a ako dolazite sa Banovog brda imate izbor između tramvaja na liniji 13 i autobusa broj 85.
Sa početnog stajališta Zeleni venac kreću tri autobuske linije, 60, 60L i 67 koje voze do nove autobuske stanice, a sa Vidikovca do nje saobraća autobus broj 89.


Svima koji žive ili se nađu na potezu Miljakovac-Bežanijska kosa odgovaraće autobus 93, a u blizini nove stanice staje i 94 koji saobraća iz novobeogradskog Bloka 45 do Resnika.


I autobus broj 600 učiniće putovanje lakšim i bržim, pre svega zbog svoje relacije. Kreće od Železničke stanice Centar a poslednje stajalište na ovoj liniji je Aerodrom Nikola Tesla.


Do nove autobuske stanice može se doći i prvom elektrobus linijom u Beogradu EKO 1 koja će takođe odgovarati mnogima jer pokriva dugu rutu - od Vukovog spomenika do naselja Belvil.

BAS - sve linije - FINAL-JPG.jpg
Grad Beograd 

Tramvajske linije do nove autobuske stanice

● 7-Ustanička-Blok 45
● 9-Banjica-Blok 45
● 11-Kalemegdan-Blok 45
● 13-Banovo brdo-Blok 45

Ovi autobusi saobaćaju do nove autobuske stanice

● 60 i 60L-Zeleni venac-Novi Beograd, Toplana
● 67-Zeleni venac-Novi Beograd, Blok 72
● 85-Banovo brdo-Borča 3
● 89-Vidikovac-Novi Beograd, Blok 72
● 93-Novo Bežanijsko groblje-Miljakovac
● 94-Novi Beograd, Blok 45-Resnik, Edvarda Griga
● 95-Novi Beograd, Blok 45 -Borča 3
● 600-Železnička stanica Beograd, centar-Aerodrom Nikola Tesla

Šta se nalazi u Bloku 42?


Na mestu gde se nekada nalazilo nehigijensko naselje sada se prostire moderan stanični plato sa 65 perona i parkingom od 186 mesta, kao i nove prilazne saobraćajnice koje omogućavaju lak pristup stanici iz svih pravaca.

70817213ecc57f0a8b174146dd592b10_1262326592.jpg
Grad Beograd 

U toku je izgradnja stanične zgrade od 27.000 kvadratnih metara koja će, nakon što bude završena, izgledom i sadržajima moći da parira glavnim staničnim zgradama u svetskim metropolama pružajući putnicima moderan i funkcionalan prostor sa restoranima, kafićima, bankama i drugim potrebnim sadržajima.


Do završetka radova na novoj staničnoj zgradi putnici će koristiti privremeni objekat sa osnovnim sadržajima. U pitanju je aneks površine oko 1.200 kvadratnih metara koji je izgrađen od strane Grada Beograda i u potpunosti osposobljen za nesmetano funkcionisanje stanice.

ŠTA JE IZGRAĐENO

Stanični plato sa 65 perona i to 12 dolaznih i 53 polazna perona. Polazni peroni su raspoređeni tako da je 8 rezervisano za prigradski saobraćaj, 14 za međunarodni, 22 za međugradski i 9 za vanlinijski-turistički saobraćaj. Izgrađen je i pripremni parking za autobuse sa 80 mesta kao i parking za putnike sa 186 mesta od kojih je 89 namenjeno putnicima u dolasku dok je 97 mesta frezervisano za putnike u odlasku. U sklopu staničnog platoa će se nalaziti i taksi stanica sa 25 mesta.


Aneks autobuske stanice koji je u potpunosti povezan sa staničnim platoom

 Nova lokacija autobuske stanice će značajno doprineti rasterećenju centra grada. Saobraćaj koji je godinama stvarao gužve i povećavao zagađenje u centralnim delovima Beograda sada će biti preusmeren na novu rutu. Ovo će smanjiti zagađenje vazduha i poboljšati iskustvo putnika koji će sada moći brže i lakše da stignu do stanice bilo da koriste autobuske linije GSP-a, tramvaje ili sopstveni prevoz. Posebno će pogodovati onima koji kombinuju autobuski, železnički i avio saobraćaj jer će svi ti vidovi prevoza biti blizu jedni drugima.


Prekoputa nove autobuske stanice biće izgrađena i moderna stanična zgrada za železnički saobraćaj čime će ovaj deo grada postati centralno saobraćajno čvorište ne samo Beograda, već i cele Srbije. Ovakva integracija olakšaće putnicima prelazak sa jednog na drugi vid prevoza čime će se skratiti vreme putovanja i unaprediti efikasnost saobraćaja u celom regionu. Veza između autobuske i železničke stanične zgrade biće aneks od 1.200 kvadratnih metara koji je već izgrađen i koji će u narednom periodu biti u funkciji privremene stanične zgrade.

49bbd18f470dda59737a50063c32d1fd_8976274485.jpg
Grad Beograd 

Izmeštanje autobuske stanice deo je sveobuhvatnog saobraćajnog master plana za Beograd koji obuhvata i novu železničku stanicu, revitalizaciju aerodroma "Nikola Tesla" i izgradnju metro sistema. Ovaj plan ima za cilj da, po ugledu na najbolje evropske prakse, saobraćaj u srpskoj prestonici učini održivim, odnosno da javni prevoz, biciklisti i pešaci konačno dobiju primat nad putničkim automobilima. Implementacijom ovog plana Beograd se transformiše u moderan i ekološki održiv grad, koji pruža bolji kvalitet života svojim građanima i bolje iskustvo svojim posetiocima.

Bonus video:

Kurir TV JOŠ DVA KOLOSEKA NIČU NA ŽELEZNIČKOJ STANICI PROKOP! Ići će ka Batajnici i Zemun Polju, ovo je planirani termin ZAVRŠETKA RADOVA