Zbog straha i predostrožnosti da im izraleske službe ne hakuju mobilne telefone ili im preko njih prate kretanje, pripadnici Hezbolaha su se dovitljivo spustili na nižu tehnološku lestvicu – pejdžere.

To je, ispostaviće se, bila kardinalna greška. Nekoliko stotina pejdžera detonirano je u utorak u isto vreme u različitim oblastima Libana. Više od 4.000 ljudi je povređeno u strašnim eksplozijama, a stradalo je najmanje 12 osoba. Među mrtvima je i devetogodišnja devojčica. Pre samo dva sata, desile su se i nove eksplozije u Libanu, kada je došlo do napada na sahranama juče ubijenih članova Hezbolaha. Informacije o ovom napadu tek pristižu.

Za sve je optužen Izrael, koji se inače nije javno oglasio, a ocene su da je napadom pejdžerima demonstrirana tehnološka nadmoć Izraela. Širom sveta je ostao utisak – impresije i šoka, ali i konfuzije i nejasnoće – kako je izveden napad pejdžerima u isto vreme?

U Usijanju tražimo odgovore. Pitamo: Da li je ovaj napad postideo i onesposobio Hezbolah? Da li su tako dezorijentisani i degradirani spremni na osvetu? A da li Izrael ima stvarnu strategiju, ili je ovo demonstriranje nadmoći, taktika ekscesa bez sistemskog cilja?

Gosti:

Prof. dr Ilija Kajtez, sociolog i stručnjak za bezbednost
Prof. dr Velibor Stević, pukovnik
Stevan Ignjatović, penzionisani kapetan avijacije

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig