Ministarstvo odobrilo sve specijalizacije

Osvežavajuća stvar ovih pola godine bilo je videti da novi ministar ne „upada u vatru“ novinarskim pitanjima, bez senzacionalističkih najava i naslova, ovaj put se radilo. Prvo što je urađeno bilo je skidanje blokade sa već dodeljenih specijalizacija. Da bi lekar dobio specijalizaciju mora da prođe nekoliko stepenika, od odobrenja ustanove koja ga šalje, RFZO-a koji to finansira, potom Ministarstva zdravlja i na kraju Medicinskog fakulteta. Do sada je stopiranje specijalizacija na nivou Ministarstva zdravlja bio običaj nekih davnih vremena i nekih ministara čije posledice lošeg rada danas osete i lekari i pacijenti. Ministar zdravlja i Vlada Miloša Vučevića uvideli su grešku i opasnost od mera prethodne ministarke, jer su one pretile da rezultiraju naglim odlaskom velikog broja lekara iz zemlje. Sve specijalizacije su od Ministarstva odobrene i čekaju naredni rok na Medicinskim fakultetima. Ovaj potez sprečio je/odložio siguran odlazak preko 300 mladih lekara iz zemlje. Ono što se malo znalo, jeste da kada lekari upisuju „volontersku specijalizaciju“ tj. specijalizaciju koji sami plaćaju, do sada nisu mogli da biraju šta žele. Ministarstvo je propisivalo deficitarne specijalizacije, te su lekari bili prinuđeni ako žele sami da finansiraju svoje usavršavanje biraju između specijalizacija čiji je deficit uzrokovan propustima prethodnih ministara. I ovo je promenjeno na bolje, neke navike iz prošlih vremena su ukinute, lekar koji sam plaća svoju specijalizaciju od ovog konkursnog roka mogao je da izabere koju želi, jer su ponuđene apsolutno sve. Ovim je dodatno podignut motiv lekarima koji nisu dobili specijalizacije iz matičnih ustanova da se stručno usavršavaju i ostanu u zemlji.

Smanjuju se liste čekanja

Što se tiče pacijenata uveden je dopunski rad medicinskih radnika vikendima kako bi se smanjile liste čekanja, a i kako bi se preventivnim pregledima predupredilo zdravlje stanovništva. Uveden je skrinig stanovništva sa niskodoznim CT-skenerima, laboratorijske kontrole, preraspodela zdravstvenih radnika u ustanove koje su pod većim pritiskom. Elektivne operacije kuka i kolena čije su liste čekanja trajale po nekoliko godina u narednih nekoliko meseci bi trebalo potpuno da nestanu. Vlada Miloša Vučevića deluje apsolutno sinhrono, i to se vidi po još jednoj stvari, u pripremi su nove izmene i dopune krivičnog zakonika. Kao odgovor na narasli broj slučajeva nasilja prema zaposlenima u zdravstvenom sistemu, dovelo je do propisivanja novih krivičnih dela. Ovim izmenama zakona zdravstveni radnici će dodatno biti zaštićeni od potencijalnih napadača. Pravo uvek donosi odgovornost, ovom izmenom u zakonu je jasno definisano da će nesavesne lekare koji se bave kriminalnim radnjama sistem kazniti. Posebno su definisani slučajevi kada lekar proglašava umrlim živo novorođenče radi promene porodičnog stanja. Ovim jasno definisanim članom zakona dodatno se smanjuje mogućnost zloupotreba u zdravstvenom sistemu.

Vlada Vučevića sistemski rešava probleme

Svim ovim merama u zdravstvu Vlada Miloša Vučevića pokazuje odgovornost da zdravstveni sistem ne vidi samo kroz povećanje infrastrukturnih kapaciteta, nego da se sistematski prilazi problemu. Paralelno sa obnavljanjem starih zdravstvenih ustanova i otvaranjem novih, ulaže se u dalje znanje i usavršavanje zdravstvenih radnika. Posla ima još jako puno, problema koji deluju nerešivo u srpskom zdravstvu je teško pobrojati, ali potezi u prethodnih pola godine nam daju nadu da će i oni biti rešeni. I dok čekamo reformu zdravstvenog sistema možda je najbolje ponekada zastati i pogledati iza sebe šta je urađeno. Kada vidimo kako je srpsko zdravstvo izgledalo pre samo deset godina i gde je sada, koliko se samo napredovalo od tada, pa i to sve deluje nemoguće i nestvarno, zar ne?

dr Aleksandar Kobilarov.jpg
Privatna Arhiva dr Aleksandar Kobilarov, specijalizant interne medicine

Kurir/Dnevnik Novosadski