Prvi čovek Grada Milan Đurić gostovao je u Jutarnjem programu, na RTS1, gde je govorio o potpisanom ugovoru za projektovanje i izgradnju pešačko-biciklističkog mosta u Novom Sadu, grejnoj sezoni, ali i o puštanju u rad brze pruge do Subotice.

Gradonačelnik je za RTS istakao da je gradnja novog mosta veoma značajna za dalji razvoj grada.

-Dva mosta se već grade,a krajem prošle nedelje je potpisan ugovor između naše države i kineske kompanije "Šandong haj spid". Mislim da je to prvi put da se gradi takav most preko reke Dunav. To će potpuno promeniti izgled Novog Sada. Most kreće da se radi u aprilu sledeće godine, kineska kompanija krenula je njegovo projektovanje. To su važne stvari za državu i grad. Sva tri mosta finansira Republika Srbija, tu moram da se zahvalim i predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi i sada premijeru Milošu Vučeviću, koji je tada započeo te projekte kao gradonačelnik. Težimo ka modernijem gradu i da postane polu milionski u budućnosti.

Novi centar sa sremske strane

Đurić je podsetio i da preko novosadskih mostova pređe 110.000 automobila na dnevnom nivou, a da je najviše opterećen Most slobode.

-Pešačko–biciklistički most je važan, jer ćemo uraditi sanaciju Petrovaradinske tvrđave, kao i Podgrađe koje ćemo da pretvorimo u pešačku zonu, da dobijemo novi centar sa sremske strane. Most u produžetku Bulevara Evrope neće biti za teški saobraćaj. Građani će brže da odlaze na posao, lakše da upravljaju svojim vremenom. Jedva čekam da kraj 2026. dočekamo sa dva nova mosta.

Naredni poduhvat garaža kod železničke stanice

On je naglasio i da će brza pruga od Novog Sada do Subotice biti zvanično otvorena 24. novembra.

-Pruga fenomenalno izgleda. 24. novembra će biti otvaranje, a 25. novembra će građani već moći da putuju i ta pruga nam je kao mali aerodrom. Zaživeće i mesta koja su na trasi brze pruge. Rekonstruisana je i železnička stanica, nakon 60 godina. Preostaje nam da uradimo i garažu kod stanice, to nam je naredni poduhvat. Za dva sata i 40 minuta stizaće se i do Budimpešte.

47 novih igrališta preko platforme "Tvoj grad"

On se osvrnuo i na platformu "Tvoj grad" i naglasio da je to primer lepe komunikacije sa građanima.

-Platforma "Tvoj grad" korisna je za nas koji donosimo ključne odluke za grad.
Građani mogu da komentarišu i delegiraju probleme. Na nju smo stavili da građani razgovaraju o budžetu grada i 10.000 korisnika imamo na toj platformi. Primera radi, 47 dečijih igrališta je plan da se uradi u svakoj mesnoj zajedniic i građani su dali predloge za njih. Stručne službe su dalje proveravale da li je tu moguće da se radi i do sada je urađeno sedam. To je primer lepe komunikacije sa građanima.

Godine 2012. godine imali smo 19 posto nezaposlenih, a danas je ispod šest posto, reči su gradonačelnika Đurića.

-Novozaposlenih je 50.000 ljudi. Dugo smo se borili da dođu kompanije, počev od Kontinetala, Lianboa, Nideka, a samo prošle godine smo otvorili samo tri kompanije. Moramo da proširimo industrijske zone, konkretno Sever 2. Nama je svaka kompanija bitna koja želi da zapošljava ljude u Novom Sadu. Naredne godine stiže još jedna kompanija u Novi Sad.

Prošle nedelje u Novom Sadu puštene su tople probe "Toplane", za koju Đurić ističe da dobro radi svoj posao.

-Mi prvi put iz temelja gradimo novu toplanu, a projekat je vredan milijardu i 73 miliona dinara. Ona će biti gotova u prvoj polovini naredne godine, a krenućemo i na Mišeluku. Raspisujemo konkurse za energetsku efikasnost, a građani ugrađuju solarne panele i menjaju stolariju i kotlove.

Kurir/Dnevnik novosadski