Naša Banka a. d. Banja Luka (članica Galens grupacije) postavila je novi standard kvaliteta u domaćem finansijskom sektoru kao prva i jedina banka s domaćim kapitalom u Bosni i Hercegovini koja je osigurala važeći međunarodni kreditni rejting, dobijen od renomirane agencije S&P Global Ratings. Rejting "B-/B uz stabilne izglede" nije samo formalna ocjena - to je stručna i suštinska potvrda stabilnosti, odgovornog poslovanja i transparentnosti Banke u izazovnom okruženju.

Ova prestižna ocjena dolazi nakon detaljnih i rigoroznih provjera koje je sprovela agencija S&P Global Ratings, globalno poznata po najstrožim kriterijima u industriji. Naime, S&P Global Ratings jedna je od tri vodeće svjetske agencije za kreditni rejting, zajedno s Moody's i Fitch Ratings. Ocjenjuje širok spektar entiteta širom svijeta, uključujući suverene države (SAD, Njemačka, Japan, Brazil...), kompanije (Apple, Microsoft, Coca-Cola...), finansijske institucije (Deutsche Bank, HSBC, Bank of America...), komunalne i energetske kompanije, fondove i vrijednosne papire itd.

S&P Global Ratings je prepoznao Našu Banku kao stabilnu instituciju koja održava visok nivo likvidnosti, praktikuje odgovorno upravljanje rizicima i razvija digitalizaciju i druge modele i procedure za tržišno orijentisano poslovanje, što je ključno za uspjeh u ekonomijama kao što je Bosna i Hercegovina.

Reputacija bez kompromisa

Jedna od ključnih tačaka izvještaja S&P ističe profesionalan stav i poslovno opredjeljenje Naše Banke da prepozna i uzdrži se od ulaska u kompromitujuće poslovne odnose, što doprinosi njenoj reputacionoj stabilnosti. Na taj način, kako se navodi u izvještaju, Banka zadržava stroge standarde upravljanja rizicima, smanjujući potencijalne utjecaje političkih i tržišnih faktora. S&P primjećuje da Banka pažljivo upravlja odnosima s entitetima kako bi izbjegla bilo kakav utjecaj koji bi mogao ugroziti njen ugled, te potvrđuje važnost zadržavanja te nezavisnosti radi smanjenja reputacionih rizika.

Kvalitet portfolija i planovi za rast

Prema izvještaju S&P Global Ratings, Naša Banka se posebno izdvaja po svom pažljivom upravljanju kreditnim rizicima, oblasti u kojoj je između 2020. i 2023. godine uspjela značajno smanjiti nivo nenaplativih kredita, sa 21,1 posto na 5,5 posto. Ovaj napredak prati visoka likvidnost, pa tako likvidna sredstva pokrivaju 37 posto ukupne aktive banke, što je iznad prosjeka domaćeg bankarskog sektora. Stabilna baza depozita osigurava dodatnu sigurnost, uz 70 posto depozita koji dolazi od lokalnih građana, što predstavlja stabilan izvor finansiranja.

Digitalizacija i budućnost

Planovi za daljnju digitalizaciju i širenje usluga u retail segmentu također su pozitivno ocijenjeni, jer ukazuju na povećanje efikasnosti i profitabilnosti banke u budućnosti.

Stečeni međunarodni rejting dodatno jača poziciju Naše Banke a. d. Banja Luka koja tako dokazuje da domaće finansijske institucije, uz odgovorno upravljanje i visok nivo transparentnosti, mogu dostići najviše međunarodne standarde. Ovaj rejting nije samo potvrda trenutnog stanja banke, već i poruka da Naša Banka nastavlja graditi svoju budućnost na temeljima stabilnosti, etičnosti i profesionalizma, bez političkih utjecaja i rizika. Povjerenje koje dolazi s ovim rejtingom dodatno ojačava poziciju banke na domaćem i međunarodnom tržištu, što je posebno važno za klijente i investitore koji traže stabilnog i pouzdanog partnera u svijetu finansija.

Promo