Vučevićeva posvećenost jačanju odbrambenog sistema podigla je snagu naše Vojske na nove visine

Zorana Jevtić

Miloš Vučević kao gradonačelnik Novog Sada ostavio je iza sebe brojne rezultate na polju sveopšte revitalizacije i razvoja grada. Jedan od najvažnije uspeha je bila uspostavljanje ekonomske stabilnosti grada, saniranje stanje u javnim preduzećima, vraćanje brojnih neracionalni dugova a vrednost gradskog budžeta u tom periodu je bila duplirana. Dolazak velikih kompanija u Novi Sad označio je i početak tehnološke revolucije i pokretanja sveopšteg privrednog života. Završeni su brojni kapitalni infrastrukturni projekti, građeni su i rekonstruisani: mostovi, putevi, toplovodi, vodovodi, škole, vrtići, bolnice i zdravstveni objekti, sportski objekti, ustanove kulture, verski objekti itd. Svi ovi veliki uspesi su učinili, da iako je bio tri puta zaredom izglasan za Gradonačelnika Novog Sada, od oktobra 2022. godine svoje znanje, energiju i vreme usmeri ka Ministarstvu odbrane Republike Srbije

Složena situacija u svetu izazvana pandemijom Korona virusa kao i krizom u Ukrajini postavilo je pred ministra Miloša Vučevića i Ministarstvo odbrane složen zadatak da Vojska Srbije dostigne potreban nivo spremnosti koji je definisan Dugoročnim planom razvoja sistema odbrane kao i potpisanim direktivama predsednika, Aleksandra Vučića.

Tokom svog mandata, Vučević je ličnim primerom pokazao da se samo velikim požrtvovanjem može obavljati ova zahtevna funkcija. Njegova posvećenost ka jačanju našeg odbrambenog sistema, podigla je snagu naše Vojske na nove visine.

U Vojsku Srbije uvedeno je na desetine novih tipova naoružanja

Koristeći sve benefite multivektorske spoljne politike, uz investicije u podizanje sposobnosti domaćih istraživačko-razvojnih, proizvodnih i kapaciteta za održavanje naoružanja i vojne opreme, nastavljen je uspeh na revitalizacije naše vojske nakon pogubnog perioda od 2001. do 2012. godine.

Zahvaljujući povećanim sposobnostima i naporima Vojnotehničkog instituta i Odbrambene industrije Srbije, od oktobra 2022. godine u naoružanje Vojske Srbije uvedeno je na desetine novih tipova naoružanja, čime je nastavljen kontinuitet višestruko ubrzanog razvoja naoružanja i vojne opreme. Neki su pokretanjem lažnih afera pokušali da poljuljaju kredibilitet i dovedu do sloma naše odbrambene industrije ali zahvaljujući rešenosti Vlade Republike Srbije kao i ljudima iz samog sistema, svedoci smo velikog tehnološkog napretka i uspeha ovog sektora odbrane.

Uz ulaganja u sopstvene proizvodne snage iz inostranstva su nabavljani sistemi koje ne možemo samostalno da proizvodimo. Toko su u naoružanje Vojske Srbije između ostalog stigli : sistem „MISTRAL“ i radari „Ground Master“ iz Francuske, helikopteri „H-145M“ iz SR Nemačke i borbeni helikopteri „Mi-35P“ sa Kipra, transportni avioni „CASA 295“ iz Kraljevine Španije, oklopna vozila „Hamer“ iz SAD, kao i taktičko borbene bespilotne letelice „SN-95“ i izviđački dronovi „DJI“ iz NR Kine.

Pomenute nabavke naoružanja, kako od domaće industrije i iz inostranstva, višestruko su uvećale sposobnosti naše Vojske i omogućile joj da premosti višedecenijsko zaostajanje u odnosu na okruženje. Ova modernizacija ne samo da je poboljšala našu borbenu spremnost, već je promenila i učvrstila našu poziciju na globalnoj sceni.

Da bismo razumeli važnost nabavke naoružanja i vojne opreme bitno je da između ostalog ukažemo i na sledeći podatak. Na kraju 2023. godine popuna ratnih materijalnih rezervi artiklima hrane je bilo 100%, dok je na kraju 2012. godine bila oko 45%.

U ovom periodu, došlo je do značajnog povećanja životnog standarda i poboljšanja materijalnog položaja pripadnika Vojske Republike Srbije. Kao ministar, Vučević je činio sve da se poštovanje prema oficirima i vojnicima u našem društvu vrati na ono mesto gde zaslužuje da bude.

U Novom Sadu mnogi se sa setom sećaju vremena kada je Vučević bio gradonačelnik

Na polju kulture sećanja, takođe su ostvareni brojni rezultati. Vučević se nije sklanjao od teških i bolnih tema. Sa velikim poštovanjem i dubokom zahvalnošću gledao je da sačuva pamćenje na sve one hrabre muškarce i žene koji su branili našu državu. Dužno poštovanje i pažnju je ukazivao i prema porodicama naših ratnih veterana i društvima koja čuvaju sećanja na vremena velikih istorijskih iskušenja za Srbiju i srpski narod uopšte.

Uveren sam, kao što se i u Novom Sadu mnogi sa setom sećaju vremena kada je Vučević bio gradonačelnik, da će i u Ministarstvu odbrane mnogi žaliti što više nije na čelu ovog ministarstva. Njegova nepokolebiva posvećenost dužnosti i sposobnost da inspiriše ljude oko sebe, daju mu taj ljudski i profesionalni kvalitet da može da obavlja veoma zahtevnu funkciju Predsednika vlade Republike Srbije. Uspesi koje je ostavio kao gradonačelnik Novog Sada kao i ministar odbrane su garant velikih uspeha koji u budućnosti očekuju naše društvo i Republiku Srbiju.