29. GODINA OD ZLOČINAČKE AKCIJE “OLUJA”: U Hrvatskoj i dalje slave, kazne za etničko čišćenje Srba nikada nisu stigle

Kurir Televizija

U pet sati ujutru 4. avgusta 1995. godine ispaljen je prvi plotun hrvatske artiljerije na Srbe u Republici Srpskoj Krajini u okviru zločinačke akcije "Oluja". Napad hrvatskih snaga je bio snažan - i vazdušnom paljbom i udarima pešadije. Ratna avijacija Hrvatske uništila je aerodrom u Udbini, put u Petrinji, telekomunikacijski predajnik posle čega su prekinute putne i gotovo sve telefonske veze. Brutalni napadi nisu stali do 7. avgusta, a za dva do četiri dana desilo se najveće etničko čišćenje u Evropi od Drugog svetskog rata.

Od Srba su očišćeni Lika, Banija, Kordun, severna Dalmacija. Proterano je više od 200.000 Srba, ubijeno je skoro 2.000 ljudi, dok je spaljeno više od 22.000 kuća. Uprkos strašnom zločinu, u Hrvatskoj se i "Oluja" i "Bljesak" slave kao velike pobede, u Kninu jedni slave, puštaju muziku, pokazuju traktore, a Srbi odlaze na groblje, pale sveće i sećaju se strašnog stradanja nedužnog naroda u nezapamćenoj zločinačko akciji. Ovo je tema Usijanja.

Gosti:

prof. Čedomir Antić, istoričar i osnivač Naprednog kluba prof. Predrag Marković, istoričar Perko Matović, predsednik Centra za nacionalnu bezbednost

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Kurir