"NE POSTOJI KONTROLISANIJA NAMIRNICA OD PIJAĆE VODE" Iz JKP "Vodovod i kanalizacija" najavili nove kontrole

Printscreen/RTV

Proteklih dana u pojedinim medijima pojavila se vest da je voda iz gradskog vodovoda neispravna, a gradonačelnik Milan Đurić naložio je hitnu hemijsku analizu. Borislava Latinović, portparolka JKP "Vodovod i kanalizacija", navela je ta Tanjug televiziju da su analize koje je sproveo Institut za javno zdravlje Vojvodine, pokazale nematode u maloj broju koje ne mogu da utiču na zdravlje ljudi.


-Voda iz našeg distributivnog sistema je nepromenjenog mirisa, boje i ukusa, što je jasan pokazatelj da nema nikakvog razloga za brigu i paniku. Oni su jedini nadležni i merodavni da rade ovakve analize. Mi ćemo u narednom periodu uraditi dodatne analize i kontrolu pijaće vode upravo u saradnji sa Institutom. Naša voda je u potpunosti u skladu sa pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće i da ne postoji kontrolisanija namirnica od pijaće vode.

Latinović je naglasila da se uzorci redovno kontrolišu, kako sirove vode, tako i sve faze njene prerade, kao i prerađene pijaće vode i navela da korisnici mogu dobiti sve informacije putem sajta i kol centra.

Rekordna potrošnja vode

-U sistem se svake sekunde distribuira 1.500 litara vode, dok je tokom večernjih časova išla i na 2.000 litara u sekundi. U više navrata smo apelovali putem medija, društvenih mreža, ali ljudi i daje koriste vodu za punjenje bazena, rezervoara, za zalivanje betonskih i travnatih površina. Pijaća voda služi za higijenu i pripremu hrane. Nadam se da će nakon ovog leta, budući da nas čeka sve toplije leto, narednih godina, moraćemo da korigujemo navike. Kritičnija je sremska strana, Paragovo, Popovica, oni su najveći potrošači. Po svim parametrima su oni najveći potrošači. Novi Sad je jedini grad koji nije uveo restrikcije. Sinoć nas je posetio gradonačelnik kako bi se uverio u rad. Vodeni resurs nije neiscrpan- navela je portparolka "Vodovoda i kanalizacije".