DUBL HUMANOSTI: Fondacija Mozzart i teniserka Bojana Jovanović uručili donaciju Institutu za majku i dete

Touch N Touch

„Ako veruješ u sebe, sve možeš da pobediš“, poručila Bojana koja se kao dete i sama lečila na Odeljenju onkologije

Slavio se sa posebnim žarom svaki poen na humanitarnom padel turniru Čuburazz ovog proleća. Fondacija Mozzart je tada otvorila prvi padel teren dostupan svim građanima, a brojne poznate ličnosti odmerile su snage. Glavno pravilo bilo je sledeće – za svaki poen fondacija donira sredstva u humanitarne svrhe. Posebnu snagu i borbenost na plavom terenu pokazala je mlada teniserka Bojana Jovanović koja je i pobedila. Dodatni motiv bio joj je to što će donaciju Fondacije Mozzart, u iznosu od 500.000 dinara, usmeriti tamo gde je pre gotovo 20 godina osvojila svoj najvažniji meč – Odeljenju onkologije Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu.

Touch N Touch 
foto: Touch N Touch

Sa dijagnozom karcinoma nadbubrežne žlezde Bojana se suočila pred svoj sedmi rođendan. Kada joj je urađena transplantacija koštane srži, imala je samo devet godina i mnogo velikih snova. U tim snovima uvek je držala reket u ruci, iako joj prognoze nisu ostavljale mnogo nade za ozbiljnije bavljenje sportom. Bojana je ipak, uz podršku porodice, prebrodila sve prepreke, nastavila da trenira tenis i beleži uspehe, a proglašena je i drugom najboljom seniorkom u Srbiji 2020. godine. Njena poruka je jasna: „Prepreke su sastavni deo života i apsolutno sve se dešava sa razlogom. Ako veruješ u sebe i svoje snove, sve možeš da pobediš i ostvariš“.

Bojana je nastavila da kroz život niže uspehe, ali nikada nije zaboravila mesto gde je izborila najvažniju pobedu. A nisu zaboravili ni oni nju. Kada je sa predstavnicima Fondacije Mozzart stigla na uručenje donacije u Institut za majku i dete, dočekala ju je heroina u belom mantilu iz njenog detinjstva, profesorka Dragana Vujić. Uz mnogo pomešanih emocija, suza radosnica, iskrenih osmeha i pomalo neverice, Bojana i njena doktorka su evocirale uspomene i pitale jedna drugu za članove porodice i važne događaje tokom prethodnih godina. „Najveći problem tada nam je bio da je odvojimo od reketa“, moglo se čuti od sestara koje su takođe dočekale Bojanu kao „svoje dete“.

Touch N Touch 
foto: Touch N Touch

„Očekivala sam da će me emocije poneti, ali kada sam videla moju doktorku, totalno su me preplavile. Ona je veliki deo mog života i veliki razlog što sam ja danas tu gde jesam. Otišle smo čak i do sterilnog bloka gde sam nekada boravila i videla sam dečicu koja se tu trenutno leče. Verujem da je i pred njima lepa budućnost i da će uspeti da pobede sve to. Želja mi je i životna misija da, kroz svoj primer i sve ono kroz šta sam prošla kao mala, pokažem ljudima da je zaista apsolutno sve moguće u životu kada verujemo i imamo dobru podršku. Sve ide iz glave i sve je u životu izlečivo“, poručila je Bojana.

U ime generalnog direktora Instituta za majku i dete, prof. dr Vladislava Vukomanovića, Fondaciji Mozzart je na donaciji i posebnom susretu koji su organizovali zahvalio dr Adrijan Sarajlija, upravnik pedijatrijske klinike.

„Fondacija Mozzart je već nekoliko puta ove godine donirala značajna sredstva za lečenje, ali i komfor naših pacijenata. Nedavno smo od njih dobili klima uređaje, a sada infuzione pumpe i pulsne oksimetre, što je nama uvek potrebno. Posebno nas raduje što je ova njihova akcija doprinela jednom posebnom događaju – susretu naše bivše pacijentkinje Bojane i njenog lekara, profesorke Vujić. Kao lekari, presrećni smo kad vidimo da su naši pacijenti živi, zdravi, da su dobro, da se bave sportom i da se sećaju našeg Instituta gde su se lečili“.

Promo