Ovakve infekcije izgledaju dramatično u prvom momentu, ali ako deci date odgovarajuću terapiju oni se brzo oporave", rekla je dr Aranđelović i dodala da su njihove ekipe uspele da za 15-ak minuta zbrinu decu

BEOGRAD - U Dečjoj bolnici "Olga Dedijer" trenutno je na lečenju 12 dece koja su primljena sa simptomima trovanja hranom i većina njih bi u petak trebalo da budu puštena na kućno lečenje.

"Pravilo kuće je da se deca u ovakvim situacijama zadržavaju do tri ili četiri dana, u zavisnosti od brzine oporavka", izjavila je prof. dr Aleksandra Aranđelović, direktorka Kliničko bolničkog centra "Zvezdara", u okviru kojeg radi ova bolnica.

Ona je rekla da je u sredu odjednom primljeno 11 dece koja su se javila Domu zdravlja "Palilula", zbog povraćanja i bolova u stomaku, i odatle su upućeni u njihovu ustanovu, kao najbližu.

Naknadno je danas pre podne hospitalizovan još jedan dečak sa istim simptomima. Primljena deca su učenici OŠ "Milena Pavlovic Barili" i juče su u produženom boravku za ručak pojeli hranu koja je izazvala trovanje.

"Ovakve infekcije izgledaju dramatično u prvom momentu, ali ako deci date odgovarajuću terapiju oni se brzo oporave", rekla je dr Aranđelović i dodala da su njihove ekipe uspele da za 15-ak minuta zbrinu decu.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj na lečenju je ostalo samo još jedno dete sa simptomima trovanja hranom, a ostalih 80 je, posle opservacije i rehidriranja, pušteno kući, rekla je jutros dr Nevena Jovičić, koja je dežurala u prijemnoj ambulanti.

Ona je objasnila da je dete koje je zadržano na bolničkom lečenju u stabilnom stanju i da se očekuje poboljšanje.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović izjavio je danas da je stafilokokna infekcija uzrok trovanja više od 90 beogradskih osnovaca koji su juče ručali u školskom produženom boravku

."Reakcija je burna, jer organizam reaguje na toksin. Podseća na simptome jakog gripa, uz eventualno dijareju, bez temperature. Burna reakcija traje 12 sati i uglavnom se završava bez posledica", naglasio je Tošević gostujući na RTS-u.

http://www.youtube.com/watch?v=2vIT-6j-g5g