Bujica je odjednom jurnula u našu kuću, mlazevi ledene vode bili su zastrašujući, u panici smo uzeli sina i ćerku i izvukli ih u poslednji čas, priča bračni par Ljuljeta i Rama Kurezi, koji je za sat vremena izgubio sve.

- Napolju je počeo pljusak, gledali smo televiziju u dnevnoj sobi, kad je odjednom voda jurnula u našu kuću... Mlaz ledene vode bio je zastrašujuć! Ćerka od četiri i sin od dve godine počeli su da vrište i plaču. U panici smo ih uzeli i u poslednji čas otrčali na drugi sprat kuće, na terasu. Da ih nismo izneli, deca bi nam se podavila.

sonja-spasic-ljudi-3.jpg
Sonja Spasić 
foto: Sonja Spasić


Ovako za Kurir priča bračni par Ljuljeta i Rama Kurezi, kojima je, zbog nezapamćene količine kiše koja je pala za svega 45 minuta u nedelju uveče u Beogradu, poplavljena kuća u Borči.

- Sav nameštaj, bela tehnika, sve je otišlo. Ostali smo bez ičega za samo sat vremena! Nemoćno smo gledali kako voda nadire u kuću i nosi sve pred sobom. Sve stvari su poplavljene, deca nemaju šta da obuku sada... Nemamo predstavu ni šta sada da radimo, ni kome da se žalimo. Šta će biti s nama - pita se očajna Ljuljeta dok u rukama drži uplašenu ćerku.

sonja-spasic.jpg
Sonja Spasić 
foto: Sonja Spasić


Deca u fekalijama


Obilne padavine pogodile su juče severne, zapadne i centralne delove zemlje, u delovima Beograda je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za ceo mesec, a 12 osoba je spaseno iz poplavljenih objekata. Ulice, garaže, vrtići, brojni ugostiteljski objekti u prestonici, pa čak i delovi auto-puta bili su pod vodom, a saobraćaj u kolapsu. Najgore su prošli stanovnici leve obale Dunava na opštini Palilula u naseljima Ovča, Borča, Krnjača i Kotež, gde je dodatne nevolje napravilo i nepostojanje kanalizacione mreže.

sonja-spasic-4.jpg
Sonja Spasić 
foto: Sonja Spasić

Nekoliko ulica od porodice Kurezi poplave su samo produbile veliku tragediju koja je u subotu zadesila porodicu Alise Rame (42), kojoj je preminula majka.

- Zbog poplavljene kuće i dvorišta nismo uspevali da iznesemo sanduk s mojom mrtvom majkom kako bismo je sahranili! Jedva ga spustismo, svi su bili mokri do gole kože, samo sam razmišljala da se sanduk ne poplavi... Moju mrtvu mamu smo na kraju u džamiji kupali, jer ovde nismo mogli. Ovde je sve potopljeno, u ovom dvorištu živi 40 ljudi i dece, ali i beba - kaže Alisa i dodaje:

- Svi su se veoma uplašeni. Ovo su se sve izlile septičke jame. Deca, bre, plivaju u fekalijama, je l’ vi razmišljate koliko ovde ima infekcija? Ovo je izvor zaraze u 21. veku! Molimo nadležne da dođu, pokupe vodu, isprazne kanale. Odvedite nam bar decu na bezbedno!

sonja-spasic-ljudi-5.jpg
Sonja Spasić 
foto: Sonja Spasić


Radojičić:

DAJEMO MAKSIMUM


Pored Palilule, problema je bilo i na Novom Beogradu i u Zemunu, gde je za samo pola sata palo 50, odnosno 60 litara kiše. Gradski zavod za javno zdravlje Beograda proveravao je zemljište i zagađenost zbog izlivanja septičkih jama.


Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je juče da je leva strana obale Dunava kritična i da su sve gradske službe celu noć bile na terenu i davale svoj maksimum. Istakao je da je u Borči problem nivelacija terena i neplanska gradnja bez kanalizacione mreže, što je, uz klimatske promene, izazvalo nevolje građanima. Govoreći o poplavi na delu auto-puta na Novom Beogradu, Radojičić je kazao da su zbog ogromnih padavina dve crpne stanice ispale iz funkcije i da se, kad su one ponovo profunkcionisale, situacija vratila u normalu.

Nedeljna kataklizma

PALO JE NAJVIŠE KIŠE U POSLEDNJIH 100 GODINA


U pojedinim delovima Beograda u nedelju je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za ceo jedan mesec.


Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Borči je u nedelju palo oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, dok je prosečna količina padavina, na osnovu 100-godišnjeg niza, za mesec jun 85 litara, objasnila je Nevena Živanović, dežurna prognostičarka RHMZ. Količina padavina bila je izrazito neujednačena, tako da je u pojedinim delovima prestonice palo manje od 10 litara, odnosno na Košutnjaku sedam litara i na Petlovom brdu četiri litra.

- Znatno jače padavine pogodile su Zemun i Bežanijsku kosu, gde je tokom jakog grmljavinskog nevremena palo oko 50 do 60 litara kiše. U centru grada palo je oko 30 litara po metru kvadratnom - rekla je Živanovićeva.

foto: Tanjug/Biljana Radeka


Nevreme u Srbiji

KRITIČNO U KNIĆU, SUBOTICA KAO VENECIJA


Nevreme praćeno kišom, olujnim vetrom i gradom pogodilo je u nedelju i opštinu Knić, a u pojedinim selima uništeni su voćnjaci i usevi i oštećeni putevi. Za samo 20 minuta palo je 27 litara kiše po metru kvadratnom, a usled bujičnih potoka ponovo su oštećeni atarski putevi. Svakodnevne kiše protekle sedmice učinile su da Subotica u nekim naseljima liči na Veneciju. To su najčešći komentari građana, posebno onih iz prigradskih naselja, kojima su ekstremno jake kiše napunile dvorišta i podrume vodom. U preko tridesetak naselja Subotice, jednosatni pljuskovi su potopili i zemljane puteve u naselju. U Čačku je zbog nevremena proglašena vanredna situacija.

Ljubinka Stanić

DRUGI PUT SMO STRADALI


Ljubinki Stanić iz Petkovačke ulice broj 23 u Borči voda je poplavila prvi sprat kuće, u kojoj živi sa suprugom, sinom, snajom i dvoje unuka, i to po drugi put.

- Sedela sam jutros na tremu i plakala, šta da radim drugo? Znate li kolika je šteta? Kad vam neko tako uništi pola domaćinstva... Voda je nagrnula u sekundi, kuhinja, radionica, za sat vremena sve je bilo puno vode... Toliki trud, toliki rad. Godinama smo zvali nadležne da očiste kanale, da se napravi kanalizacija - kaže Stanićeva za Kurir, dok pored nas u vodi pliva komšijski pas Luna.


Stabilizacija u četvrtak

I DANAS PLJUSKOVI, GRAD I OLUJA


Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će se i danas zadržati nestabilno vreme s lokalnom pojavom obilnih pljuskova s grmljavinom, kratkotrajnim gradom i olujnim vetrom. U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, toplo i sparno, mestimično s kišom i pljuskovima s grmljavinom, a lokalno su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode, mada ređe u odnosu na prethodne dane.

- U Beogradu će u utorak biti promenljivo oblačno, toplo i sparno, u pojedinim delovima grada povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Od srede kreće stabilizacija vremena - saopštio je RHZ.

foto: Sonja Spasić


Otklonjeni kvarovi na mreži

EKIPE EPS SE IZBORILE S JAKIM NEVREMENOM


Brzim reakcijama ekipa „Elektroprivrede Srbije“ i ODS „EPS Distribucije“ u najkraćem roku otklonjeni su kvarovi na mreži koje je izazvalo nevreme u Beogradu, rekli su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, i Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, prilikom obilaska jedne od trafostanica koja je bila poplavljena na Novom Beogradu. Antić i Grčić su zahvalili radnicima EPS i „EPS Distribucije“ što su hitno i hrabro reagovali i osigurali uredno snabdevanje električnom energijom.

naslovna-01.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Kurir.rs/Jelena Pronić/Foto: Dušan Milenković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: