Znate li šta je gregada? Jeste, zvuči čudno i arhaično. I uistinu je tako - čudesno i staro, ali neverovatno jelo - riba, krompir, beli luk i vino. Tako jednostavno, a tako slasno i tu, u srcu Beograda – u Papaladi.

Kad od Trga peške krenete niz Francusku, iza stakala u kojima ogledate svoje korake, krije se ovo divno mesto – restoran koji spravlja jela onako kako se to nekada radilo - natenane, da sva ta riba, ali i meso daju najbolje od sebe kad postanu zalogaj. Što je danas, u ovo instant doba, priznaćete - čist luksuz.

Za ovaj post i sve one koji ga poštuju Papalada, koja i dobi ime po čuvenoj, prženoj mešavini mnogo vrsta ribe, nudi okrepljujuće čorbice i svakojake riblje specijalitete uz posebne ugođaje. Pa konobari znaju i da zapale vatru u tanjiru kako bi riba ostala topla, što svaki gost ovekoveči snimkom.

-Trudim se da radim baš onako kako je to moja baka činila – to su jednostavni recepti, čije ukuse i mirise nosim još od detinjstva. Riba ispečena u krupnoj soli je pravi užitak, a gostima je zanimljivo kada baš pred njima razbijamo taj debeli, slani omotač. Krompir, riba i vino polako skrčkani u rerni pamte se duže od najekstravagantnijih jela - priča šef kuhinje Radomir Bato Timotijević iz Petrovca na moru.

img-1061.jpg
Foto: Promo

Ali, ovaj majstor čini i remek-dela od mesa. Batovi stekovi su užitak za sva čula. A tajna - ona je baš jednostavna. U onoj je narodnoj - što je brzo, to je i kuso. Pa meso, ono od naših seljaka, „odleži“ 45 dana, nekad čak i do 60, da bi sazrelo, pustilo sve sokove i dalo najbolje od sebe. I razlika je neverovatna. Ne verujete? Pa probajte.

Uz sve to najčešće idu povrće i začini iz Papaladinih plastenika – tu iz Železnika. Sopstveni vrt je, ipak, najbolji.

A za prave gurmane – jednom nedeljno jagnjeći pikljevi! Kad Bato nogice spremi u mleku, pa zapeče u rerni, onako kako se to činilo i nekada, odoleti ne može ni staro, ni mlado.

img-11641.jpg
Foto: Promo

Naravno, kakva je to gozba bez dobrog pića. A vina su ovde samo ona nagrađivana iz Srbije, regiona, ali i Mediterana.

Za istinske hedoniste, umesto slatkiša može i tanjir dezertnih sireva - onih fancuskih. Pa, uz vince... milina.

Zvuči kao da je skupo? E, to baš nikako! Više nego pristojne cene, garant su uživanja za silne goste.

Znaju domaćini šta Beogradu treba, pa je tu i osamljeni deo, idealan za poslovne sastanke daleko od očiju sveta, ali i rustični balkon s grejanjem za ove pozne dane u godini.

Ako vam kažemo da Papalada ima i rimski bunar, ni to nećete verovati?! Da, čuva Beograd iz antike i pokazaće vam i to savršeno očuvano delo uskoro. A da, u ovom zdanju obitavao je i čuveni Baja – Nikola Pašić.

img-0249.jpg
Foto: Promo

Zaista vredi doći. I ostati. I za Novu godinu! Za to se tek spremaju svakojake đakonije, one starinske, ali i vrlo moderne, uz vrsnu muziku uživo. Zato, ne oklevajte - rezervišite svoje mesto.

Uživajte i stvarajte istoriju ovog grada – a biće to i Papalada.

Promo tekst