Opasno… Uzrok prekomernog zagađenja, iako je zbog vanrednog stanja na ulicama drastično manji broj vozila, jesu pojačano grejanje, sneg i jak vetar, koji je nakon toga podigao čestice s tla.

Beograd se juče ponovo našao na prvom mestu svetske liste gradova neslavnih rekordera po zagađenosti vazduha iako je drastično smanjen broj automobila zbog vanrednog stanja, a duvao je i jak vetar!

Prema podacima Er vizuala, lošija situacija je samo u Pančevu, koje ima indeks 390, dok je u Beogradu 380. Koliko je zagađen naš glavni grad govori i podatak da drugoplasirani Kijev i tećeplasirani Zagreb imaju indeks od 160, odnosno 157!

screenshot-1.jpg
Printscreen Er Vizual 
foto: Printscreen Er Vizual

Fosilna grejanja

- Naše merne jedinice, koje su relevantne i od kojih i drugi sajtovi preuzimaju podatke, pokazale su zagađenje. Pokazalo se da je tokom vanrednog stanja bio veći boravak ljudi u domaćinstvima, što je povećalo i grejanje. Prošle nedelje je pao sneg, koji je pri tlu spustio emisiju čestica, a posle toga je počeo i da duva vetar, koji je podigao čestice u vazduh - objašnjava Filip Radović iz Agencije za zaštitu životne sredine:

- Indikator tog scenarija upravo je to što su koncentracije čestica visoke tamo gde ima vetra. Trenutno ne postoje drugi izvori zagađenja i ne mogu ni biti indikator drugačijeg scenarija - rekao nam je Radović.

On naglašava da je glavni izvor uvek sagorevanje fosilnih goriva.

- Sagorevanje je uvek glavni izvor, a mogu mu doprineti i drugi faktori. Ovog puta se dogodila kombinacija više stvari - dodao je naš sagovornik.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, potvrdio je za Kurir da je koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2.5 povišena u više gradova.

- Naši stručnjaci i agencija konstatovali su da su pojedini gradovi jako zagađeni, i to u situaciji kada je smanjen saobraćaj i kada drugi faktori ne doprinose dovoljno, ali u ovom trenutku imamo pojačan vetar posle otapanja snega, koji je na zemlju spustio čestice PM10 i PM2.5. Ovde se zapravo radi o reemisiji čestica koje su bile u vazduhu, pa ih je sneg oborio na tlo, gde su napravile mali sloj - kaže Trivan:

- Kada ima vetra, vazduh je čistiji samo ukoliko pre toga nisu padali kiša ili sneg, jer u suprotnom on podiže čestice.

screenshot-2.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Ostanite u domovima

Ministar Trivan posavetovao je građane da ostanu u kućama.

- Pozivajući se na savete zdravstvenih radnika, molimo građane iz zagađenih gradova da ne izlaze napolje, naročito u ovoj situaciji kada imamo epidemiju koronavirusa - kazao je Trivan.

Podsetimo, u prethodnim mesecima u Srbiji je već bilo problema sa zagađenjem vazduha.

- Moramo još razvijati monitoring sistem, ulagati u merna mesta - dodao je Trivan.

Kako se navodi na sajtovima koji su preneli informacije o indeksu zagađenja, visoka koncentracija PM čestica je loša za zdravlje.

Gradski zavod za javno zdravlje

VAZDUH JAKO ZAGAĐEN

Podatke o zagađenosti vazduha potvrdili su juče i zvanični nalazi Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Vazduh u Beogradu je u 7 sati bio jako zagađen, što predstavlja najveću kategoriju zagađenosti. Ozbiljne zdravstvene tegobe mogu se očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije - stoji u zvaničnom upozorenju.

Kurir.rs/Jelena Ivić/Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić