BEOGRAD - Verovatno niste znali ali u samom centru Beograda nalazi se nešto što ima još samo jedan jedini grad u Evropi i verovatno nijedan drugi u svetu!

Reč je o čudu od lustera koji se nalazi u velelepnoj zgradi na uglu Masarikove i Resavske, drugom najvećem kristalnom u Evropi. Prvi je u jednom luskuznom hotelu u Nici, a nije poznato da se ijedan sličan nalazi u ostatku sveta.

screenshot-6.jpg
Printscreen/Youtube 
foto: Printscreen/Youtube

Stariji Beograđani se sećaju da je baš u toj zgradi, podno Beograđanke i prekoputa SKC, bila jedna od najluksuznijih robnih kuća u Srbiji - Kluz.

Kad je devedesetih sve počelo da se urušava i propada, propale su i brojne robne kuće širom Srbije kojih se mnogi sećaju kao jednog od omiljenijih mesta iz ranog detinjstva. Tu su bila carstva igračaka, malih crvenih limuzina na pedale, tricikala, bicikala, trotineta, ogromnih lutaka iz Trsta u balskim haljinama koje su krasile svaku gostinsku sobu u selima širom Srbije...

Visok 9 metara i težak dve tone

Jedna od takvih robnih kuća, doduše mnogo luksuznija i za odrasle, bila je Kluz, koja je otvorena 1968. godine u zgradi koja je iznutra podsećala na dvorac.

U njenom centru i dan-danas nalazi se najveći kristalni luster u Evropi, kakvog nema nigde drugde nego baš kod nas, u centru Beograda.

Taj podatak otkrio je jutros u jutarnjem programu TV Pink reporter Filip Maksimović koji je uzgred time otkrio i detalj iz najranijeg detinjstva.

filip-maksimovic.jpg
Youtube Printscreen 
foto: Youtube Printscreen

Taj podatak mu je poznat jer je njegov tata, kako je rekao, bio tu direktor desetak godina pa je bukvalno odrastao pod tim lusterom i u toj zgradi.

Printscreen/Youtube NA OVOJ ADRESI U BG NALAZI SE NAJVEĆI KRISTALNI LUSTER U EVROPI! To je otkrio popularni TV voditelj čiji je tata tu bio direktor

Činjenica da je dominirao čitavom sredinom zgrade - od plafona do prizemlja, za svakog kupca bio je impresivan, ceo hol bleštao je od njegove svetlosti i nije bilo šanse da uđete a da na trenutak ne zastanete da ga pogledate sa divljenjem.

screenshot-2.jpg
Printscreen/Youtube 
foto: Printscreen/Youtube

Zgrada RK Kluz danas se izdaje a nekada je tu bila održavana i Noć nauke.

Kurir.rs