Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je izgradnja beogradskog metroa nacionalni projekat koji ne može da bude realizovan bez podrške predsednika države, Vlade, svih ministarstava, kao i samog Grada Beograda.

Kako prenosi Beoinfo, Šapić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar prisustvovali su danas u Starom dvoru potpisivanju Ugovora o uslugama operatorske pomoći na projektu "Beogradski metro".

- Danas potpisani ugovor i ono što će se dešavati u narednom periodu daje nam za pravo da konačno imamo nešto opipljivo na temu broj jedan u poslednjih nekoliko decenija u Beogradu. Ova godina biće izuzetno važna jer će već biti vidljiv i depo u Makišu, kao i saobraćajnica koja će početi da se gradi ka Železniku i Belim vodama, a konačno bi trebalo da se definišu dimenzije krtice, jer se pravi namensk - rekao je gradonačenik.

screenshot-62.jpg
Beo Info 
foto: Beo Info

On je naveo da se za sada ne kasni ni u jednom segmentu ovog projekta i da ima osnova za nadu da će rokovi biti ispunjeni, a to je da će od 2028. do 2030. godine zaživeti obe linije metroa i da će on postati kičma javnog prevoza, jer Beograd ne može da izdrži povećanje saobraćaja i broja automobila.

Ambasador Košar izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora o uslugama rane operatorske pomoći na projektu „Beogradski metro”.

- Vidim da ovaj projekat napreduje i da će 2023. godina biti značajna u tom pogledu. Francuska vlada će nastaviti da daje svoju odlučnu podršku ovom i sličnim projektima - istakao je Košar.

Ugovor su potpisali gradski sekretar za javni prevoz Predrag Lukić, v. d. direktora Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović i izvršna direktorka francuske kompanije „RATP Dev” Iba Fares.

Kurir.rs