OVAKO IZGLEDA SELFI MOSTIĆ, NOVA ATRAKCIJA U CENTRU BEOGRADA! Lebdi nad rekom, u čeliku, kamenu i staklu! (FOTO, VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

novo na savskoj promenadi

OVAKO IZGLEDA SELFI MOSTIĆ, NOVA ATRAKCIJA U CENTRU BEOGRADA! Lebdi nad rekom, u čeliku, kamenu i staklu! (FOTO, VIDEO)

Beograd -

Svojevrstan inženjerski poduhvat, sa rasponom od čak 116 metara bez oslonaca u reci. Izgradnja je trajala pune tri godine

BEOGRAD - U okviru Savskog šetališta završena je izgradnja proširene pešačke platforme iznad vode, tzv. "Selfi mostića", nove atrakcije za sve posetioce u podnožju Kule Beograd.

Sama platforma je modularna mostovska konstrukcija, čija izgradnja predstavlja svojevrstan inženjerski poduhvat, sa rasponom od čak 116 metara bez oslonaca u reci.

Beograd na vodi, Selfi mostić
foto: Youtube Printscreen

Izgradnja je trajala pune tri godine, a sad je otvorena za pešake nakon svih neophodnih statičkih testiranja, navodi Beobuild na svom Instagram nalogu.

Radovi na tom delu promenade još uvek nisu u celosti završeni, a finalno uređenje je u toku na glavnom šetalištu i platou oko same kule.

Za kompletno uživanje

Staza na "mostiću" pokrivena je prirodnim kamenom, a za još bliži kontakt šetača sa rekom na podu su postavljeni i transparentni stakleni paneli.

Pešačka platforma zamišljena je kao proširenje glavnog šetališta koje se izdvaja u posebnu lučnu stazu na konstrukciji iznad vode. Izgrađena je od prefabrikovanih delova koji su zbog specifičnosti lokacije dovoženi baržama i sa reke podizani na privremene nosače.

Konstrukcija se sastoji od sedam visećih čeličnih elemenata koji formiraju pešačku stazu promenljive širine, od 4 metara na sredini do 12 metara u kontaktu sa šetalištem.

1 / 3 Foto: Youtube Printscreen

Sa nosivošću čelične konstrukcije od 500 kilograma po metru kvadratnom, zadovoljava i sve funkcionalne i bezbednosne zahteve.

Kurir.rs/Instagram Beobuild

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track