NIČU KAO PEČURKE I TO U CENTRU GRADA! Da li ste primetili ove NOVITETE po Beogradu?
Foto: GO Stari grad

NIČU KAO PEČURKE I TO U CENTRU GRADA! Da li ste primetili ove NOVITETE po Beogradu?

Beograd -

Uređenje parkova u svakom gradu doprinosi ne samo lepšoj estetici svakog od njih, već se time omogućava da svi njegovi stanovnici, posebno oni najmlađi, imaju mesta puna zelenila gde mogu da se odmore, prošetaju, uživaju u prirodi i u letnjim mesecima koji su pred nama.

Jedan od prioriteta u Beogradu zato je upravo uređenje parkova, a opština koja se posebno istakla u tome jeste Stari grad. Oni su prepoznali koliko je njenim sugrađanima važno, ne samo da je parkova što više, već da oni budu uređeni po najsavremenijim standardima.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

U 2021. godini smo sredili tri parka koja se nalaze na našoj opštini - jedan u Pančićevoj, drugi na uglu Mike Alasa i Solunske ulice, i treći u Despota Đurđa. Te zelene oaze su danas pune dece i opremljeni su novim mobilijarom i tartanom. Ozelenjavanje i sređivanje parkova pokazalo se kao potreba građana Starog grada”, rekao je svojevremeno predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Park na koji se čekalo više od deset godina

Kada je u pitanju park u Pančićevoj ulici na Dorćolu, na rekonstrukciju ovog parka čekalo se više od deset godina jer su u deceniji iza nas parkovski prostor i mobilijar bili potpuno zapušteni, da bi nakon završetka građevinskih radova obnovljen travnjak površine 1.600 m2.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Beograd dobija park dostojan Njujorka

Generalno gledano, poslednjih godina veliki je broj projekata koji su se realizovali na opštini Stari grad, ali među najznačajnijim koji je krenuo u realizaciju svakako je izgradnja „Linijskog parka“.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Ovaj veliki projekat zamišljen je na mestu nekadašnje pruge od Beton hale do Pančevačkog mosta, a plan je da se na mestu zapuštenog prostora realizuje zelena oaza sa bogatim sportsko-rekreativnim i kulturnim sadržajima. Novi „Linijski park” trebalo bi da stoji rame uz rame sa „Haj lajn” parkom u Njujorku, linijskim parkom „Zagrađe” u Moskvi i „Rejl koridorom” u Torontu, ali ono što je posebno zanimljivo jeste da će upravo Linijski park posle Ade Ciganlije, biti najznačajniji rekreativni pravac u gradu.

S druge strane, zeleni pojas značajno će smanjiti zagađenje vazduha centralne gradske opštine, a omogućiće i prilaz obalama reka.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Uređen park na Kopitarevoj gradini

Po pitanju zelenih površina, situacija se poslednjih godina drastično promenila, čitava opština Stari grad krenula je da dobija novi izgled, pa su tako i na inicijativu Opštine, u saradnji sa JKP „Zelenilo Beograd“, završeni radovi na rekonstrukciji zelenih površina i igrališta za decu, kao i postavka novog mobilijara u parkiću ispred vrtića „Mrvica“, na Kopitarevoj gradini.

Rekonstrukcijom je obuhvaćen prostor od 436 kvadratnih metara, a novo idejno rešenje doprinelo je poboljšanju funkcionalnosti i povezanosti prostora samog skvera Kopitareva gradina. Sva oprema za dečije igralište montirana je na zaštitnoj podlozi od livene gume, dok je igralište opremljeno najsavremenijim rekvizitima koji su, osim igre, značajni za razvoj motorike i koordinacije pokreta kod dece.

Deca dobila novo moderno igralište

"Rekonstrukcija je obuhvatila 436 kvadratnih metara, a mališani su dobili potpuno novo igralište sa savremenim mobilijarom i bezbednom podlogom za igru", rekao je Radoslav Marjanović, predsednik GO Stari grad. On je istakao da zgrada vrtića „Mrvica“, obližnje spomen kuće – muzej „Jovana Cvijića“ i biblioteka „Jovan Jovanović Zmaj”, kao i pijaca „Skadarlija“, zajedno sa istoimenim skverom i parkićem pripadaju zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini Kopitareva gradina, o kojoj brine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Postevljeni su i klackalica, njihalica i kombinovani dečiji rekviziti za igre poput „Sunožni skokovi“, „Školice“, kao i aplikacije - „Riba“, „Kit“ i „Jež“.

"Po završetku radova, naši najmlađi, ali i sugrađani svih generacija, dobili su jedan novi, savremeni park, opremljen po najvišim standardima, koji predstavlja pravi kutak za igru, druženje i odmor. Obnovljenom igralištu posebno se obradovalo 150 mališana vrtića „Mrvica“ Predškolske ustanove „Dečji dani“ koji se nalazi u neposrednoj blizini", rekao je predsednik opštine Radoslav Marjanović.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Sanirano preko deset igrališta

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

„Projekti uređenja zapuštenih javnih površina koje sprovodimo zajedno sa javnim komunalnim preduzećima, a na inicijativu naših sugrađana, su od velikog značaja za našu opštinu. Izgradnjom igrališta mališani i njihovi roditelji koji žive u ovom delu naše opštine, dobiće novi prostor u kome će moći da provode svoje slobodno vreme. U narednom periodu će ih biti još više širom Starog Grada. Takođe, opština je izdvojila sredstva za uređenje međublokovskih prostora, zelenih površina, parkova, staza i stepeništa, kao i za uređenje zgrada”, rekao je predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović naglasivši da su poslednjih godina brojna dečija igrališta uređena na Starom Gradu, posebno na Donjem Dorćolu gde su obnovljena igrališta u ulici Despota Đurđa, na uglu Solunske i Dubrovačke ulice, urađeno novo dečije igralište u Pančićevoj 14, ali i izvršena sanacija preko deset igrališta na ovoj opštini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track