Obeležavanje 107 godina od smrti vojvode Radomira Putnika održano je 17. maja 2024. godine uz svečanu državnu ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca kod Kapele vojvode Putnika na centralnoj stazi Novog groblja. Nakon pomena, vence je položila delegacija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predvođena ministrom Nemanjom Starovićem, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, organizacije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci i poštovaoci velikog vojvode Putnika. Nakon polaganja venaca i intoniranja državne himne Republike Srbije, ministar Nemanja Starović održao je govor o vojvodi Putniku.

Vrhunski vojskovođa i strateg

Radomir Putnik, prvi srpski visoki oficir sa činom vojvode, bio je istaknuti vojskovođa i strateg. Pod njegovom komandom srpska vojska izvojevala je Kumanovsku, Bitoljsku, Bregalničku, Cersku i Kolubarsku bitku. Narušenog zdravlja, vojvoda Radomir Putnik upućen je iz Skadra na Krf, a zatim u Francusku, u Nicu, gde je i preminuo 17. maja 1917. godine. Njegovi posmrtni ostaci preneti su u otadžbinu 1926. godine i sahranjeni na Novom groblju u Beogradu.

Kapela Vojvode Radomira Putnika je izvedena 1929. godine po projektu arhitekte Aleksandra Vasića u poznom srpsko-vizantijskom stilu sa elementima art dekoa. Izrađena je od belog mermera i ukrašnena figurama srpskih vojnika na večnoj straži i odaju počast vojvodi. Kapelu upotpunjuju lučni elementi od bronze i natipsom iznad ulaza „VOJVODI RADOMIRU PUTNIKU ZAHVALANA OTADŽBINA“.

JKP “Pogrebne usluge” Beograd