U ROKU OD 2 SATA DVA DETETA PRIMLJENA U BOLNICU Od 16 meseci i 5 godina, neverovatno šta su progutali! Dr Milićević: Šta učiniti
Foto: Damir Dervišagić

hitna pomoć

U ROKU OD 2 SATA DVA DETETA PRIMLJENA U BOLNICU Od 16 meseci i 5 godina, neverovatno šta su progutali! Dr Milićević: Šta učiniti

Beograd -

BEOGRAD - U periodu od samo dva sata u bolnicu su primljena dva deteta koja su progutala novčiće - jedno od 16 meseci i drugo od 5 godina.

Ugledni pedijatar dr Saša Milićević objasnio je roditeljima šta odmah treba učiniti i preduzeti kao prvu pomoć do dolaska lekara.

Objasnio je da treba odmah reagovati ako dete počne da kašlje i poplavi - prvo što treba učiniti jeste obrnuti ga naglavačke i udarati ga malo između plećkica da predmet ispadne napolje. Što pre pozvati lekara, ali je prva pomoć najvažnija.

On je u jutarnjem programu TV Pink kazao i da deca često progutaju delove igračaka, posebno ako im rastu zubići pa ih tako češkaju, a problem nastaje ako im je predmet u ustima a naglo ustanu ili ih neko uplaši pa naprave udisaj i tako predmet uđe u disajne puteve.

Dr Milićević je rekao i da se dešava da deca progutaju baterije one manje koje lako skliznu a opasno je ako odu u organe za varenje jer mogu da naprave opasan hemijski proces. Najvažnije je, veli on, prepoznati na vreme šta je posredi i odmah pozvati lekara.

Kao savet roditeljima naglašava da deca moraju stalno da se drže na oku ali i da pored sveg nadzora mogu da se dese i najneobičnije stvari jer kad se roditelj okrene i na sekund nešto može da se desi.

Kazao je i da roditelji treba van dohvata deteta da sklone sve sitno od hrane poput badema, lešnika, kikirikija...

Kurir.rs/TV Pink

Bonus video:

01:57

STRUČNI SAVETI KAKO DA NAJBOLJE REAGUJETE AKO VAM DETE IMA GUŠENJE! Astma postaje sve češća, KORISNI SAVETI ZA LEČENJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track