BEOGRADSKI BAZENI BEZBEDNI ZA KUPAČE: Gradski zavod za javno zdravlje kontroliše ispravnost vode
Foto: Shutterstock

BEOGRADSKI BAZENI BEZBEDNI ZA KUPAČE: Gradski zavod za javno zdravlje kontroliše ispravnost vode

Beograd -

Rezultati analiza kvaliteta vode na otvorenim kupalištima pokazuju da je bezbedna za kupanje i rekreaciju.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd obavlja se redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje iz otvorenih javnih bazena - "Milan Gale Muškatirović", "Olimp", "Tašmajdan", "Košutnjak", "11. april", SC Voždovac, kao i bazena sportskih centara u Lazarevcu, Obrenovcu i Mladenovcu.

Kako navode u GZJZ, uzorkovanje vode za kupanje radi se tokom cele letnje sezone redovno na nedeljnom nivou. U laboratoriji GZJZ se ispituju fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost, a po potrebi obavljaju i druge analize.

ADA I LIDO

KVALITET vode Savskog jezera na Adi Ciganliji se u periodu od juna do sredine septembra kontroliše dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom - kažu u GZJZ. - Rezultati do sada obavljenih ispitivanja vode ovog jezera zadovoljavaju sve zakonske norme za površinske vode koje se koriste za kupanje i rekreaciju građana.

Zavod će i tokom ove kupališne sezone ispitivati kvaliteta vode reke Dunav na kupalištu "Lido" u Zemunu, od postavljanja pontonskog mosta do kraja kupališne sezone.

- Na osnovu rezultata analiza izdaje se stručno mišljenje, a u slučaju potrebe daje se i predlog korektivne mere kako bi u svakom sportsko-rekreativnom centru tehnička služba koja održava bazene mogla da prilagodi proces prerade vode i da posetiocima obezbedi optimalne uslove za boravak, odnosno kupanje i rekreaciju - kažu stručnjaci u GZJZ. - Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje korisnika, korišćenje dezo barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje.

Posetiocima se savetuje da ne ulaze u bazen u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, oboljenja kože i sluzokože, kao i u periodu od dve nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti. Takođe, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track