VEČITI DEČAK RAZBARUŠENE KOSE: Spomenik Raši Popovu kao podsećanje na nezaboravno detinjstvo - ostao upamćen po velikim delima
Foto: Beoinfo

VEČITI DEČAK RAZBARUŠENE KOSE: Spomenik Raši Popovu kao podsećanje na nezaboravno detinjstvo - ostao upamćen po velikim delima

Beograd -

Spomenik Raši Popovu, književniku, publicisti, pronalazaču, čoveku uz koga su odrasle generacije dece nalazi se na platou koji nosi njegovo ime u Ulici 27. marta.

Beograd se 2020. godine, na dostojan način odužio Raši ovim spomenikom koji je prikazan, baš onako kako ga većina pamti, sa bradom koja leluja na vetru, knjigom u jednoj, a kišobranom u drugoj ruci.

Kao uzor za skulpturu, koja je visoka oko 2,5 metra uzeta je fotografija na kojoj pesnik, nošen vetrom i kišom, šeta ulicama Beograda.

spomenik Raši Popovu
foto: Beoinfo

Delo je poznatog umetnika Borisa Deheljana, a sastavljeno je od šrafova, matica, armature i žica.

Inicijativu za uređenje platoa inicirali su stanovnici Ulice 27. marta, zato što je Popov najveći deo života proveo u ovom delu Beograda.

Raša Popov je ostao upamćen po svojim književnim delima, TV emisijama, kolumnama, ali i kao omiljeni dečiji vaspitač i pronalazač. Uz njegove priče odrasle su generacije.

Spomenik u jednoj od centralnih gradskih ulica je ubrzo postao simbol Beograda, što je on sam za života bio za detinjstvo većine mališana.

1 / 6 Foto: Beoinfo

kurir.rs/gradonačelnik.beograd.rs/Prenela: T. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track