Zagrebačka „putujuća” izložba „Muzej prekinutih veza” stigla je i u Beograd, a posetioci je mogu videti do 30. septembra u prostoru nekadašnjeg restorana „Peking” u ulici Vuka Karadžića 2.

„Muzej prekinutih veza” je virtuelna i fizička zbirka koju čine lični predmeti i priče koje imaju sentimentalnu vrednost. Muzej predstavlja kolekciju uspomena na emotivne veze koje prate anonimne priče njihovih donatora.

Beogradska izložba je organizovana u saradnji sa KC GRAD, a izloženi predmeti ne predstavljaju samo uspomene na prekid partnerskih odnosa, nego i bilo kojih drugih.

- Predmeti jesu simboli prekinutih veza, ali nemaju negativne asocijacije, već nas te prekinute veze uče da pronađemo u njima utehu i označavaju neke nove početke. Pored toga što mogu biti katarzični, oslobađajući, emocionalni i proizvode različite vrste utisaka kod ljudi, svako ljudsko biće se može sa njima identifikovati, svako od nas je prošao kroz određene vrste prekida - kaže PR KC GRAD Jelena Pavlović.

muzej-prekinutih-veza-3.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Nikad nošena venčanica, bas gitara, mamine lične stvari, neotvoreni rođendanski poklon, šolja za čaj kao sećanje na preminulu baku i ljubavno pismo neki su od predmeta koje posetioci izložbe u Beogradu mogu videti. Za potrebe beogradske postavke izloženo je šezdeset predmeta iz arhive muzeja i petnaest predmeta prikupljenih na konkursu u Srbiji.

Zbirka Muzeja prekinutih veza broji oko 3500 predmeta i priča

Umetnički projekat „Muzej prekinutih veza” nastao je 2006. godine, a njegovi autori su Olinka Vištica i Dražen Grubišić. Od tada, izložba je „putovala” u više od trideset zemalja, a ljudi iz svih krajeva sveta donirali su predmete za koje su emotivno vezani i slali priče koje se kriju iza tih predmeta.

muzej-1.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Posebnost muzeja je ta što ljudima širom sveta pruža priliku da deljenjem emotivnih priča na kreativan način prevladaju tugu i gubitak.

Izložba će biti otvorena svakodnevno do 30. septembra od 10 do 20 časova, u izložbenom prostoru Muzeja grada Beograda, u ulici Vuka Karadžića u Beogradu.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.