VOJNI MUZEJ I DANAS VAŽI ZA VELIKU ATRAKCIJU NAŠE PRESTONICE: Krasio je stare beogradske razglednice, a i dalje očarava
Foto: Beoinfo

VOJNI MUZEJ I DANAS VAŽI ZA VELIKU ATRAKCIJU NAŠE PRESTONICE: Krasio je stare beogradske razglednice, a i dalje očarava

Beograd -

Današnja zgrada Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi je počela da se gradi 1924. godine za potrebe Vojnogeografskog instituta, po nacrtu ruskog emigranta, arhitekte Vasiljeva.

Smešten je u okviru kompleksa Beogradske tvrđave i danas je centralna matična ustanova u Vojsci Srbije koja se bavi prikupljanjem, čuvanjem, zaštitom, obradom, izlaganjem i publikovanjem predmeta vojnoistorijske materijalne kulture.

Stara zgrada Vojnog muzeja je tokom Drugog svetskog rata znatno oštećena i nije bila dovoljna za muzejski fond. Rešenje za smeštaj muzeja je bila zgrada Vojnogeografskog instituta, koji je preseljen u novi objekat.

Ta zgrada je bila najprikladnija s obzirom na tvrđavski ambijent koji je odgovarao tematici Vojnog muzeja i velikoj površini, što je bilo važno za izradu postavke, dok se prostor suterena smatrao prikladnim za smeštaj zbirki i konzervatorskih radionica.

vojni muzej
foto: Beoinfo

Adaptacija zgrade je prepuštena poznatom arhitekti Đuki Kavuriću koji je vodio radove od 1956. do 1959. godine, kada je zgrada otvorena. Ona je tada u potpunosti prilagođena specifičnim potrebama Vojnog muzeja uz poštovanje svih modernih standarda.

Stalnom postavkom su predstavljeni svi istorijski periodi i događaji nacionalne istorije i kulture.

Obuhvata razdoblje dugo 14 vekova, od vremena borbi za slobodu i naseljavanja Slovena na Balkan i stvaranja prvih srpskih i južnoslovenskih srednjevekovnih država do poslednjih ratnih dešavanja tokom devedesetih godina prošlog veka.

Veliki deo eksponata prilikom osnivanja muzeju su poklonili ratnici ili njihove porodice i potomci.

Na 2300 kvadratnih metara, u 52 prostorije izloženo je više od 3000 muzejskih predmeta, od oružja, čijih primeraka ima najviše do vojnih uniformi, zastava, odlikovanja...

vojni muzej
foto: Beoinfo

Posebna atrakkcija za posetioce je prostor ispred Vojnog muzeja, gde su izloženi topovi iz 18. i 19. veka, kao i oružja iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Posle osnivanja Vojnog muzeja formirana je specijalizovana biblioteka, čiji fond raspolaže sa više od 14.000 monografskih publikacija. Ovde se između ostalih čuva „Strategija - veština ratovanja", Živojina Mišića, štampana u Beogradu 1908. godine.

Vojni muzej je osnovan kao mesto izuzetne važnosti za Srbiju ukazom kralja Milana Obrenovića iz 1878. godine, odmah nakon što je Srbija dobila nezavisnost na Berlinskom kongresu, sa zadatkom da skuplja i čuva vojne trofeje.

Na razglednicama Kalemegdana i Beogradske tvrđave se našao 1926. godine. Jedan je od najstarijih muzeja, a sve do danas je ostao prava atrakcija i jedan od prepoznatljivijih simbola Beograda.

1 / 5 Foto: Beoinfo

kurir.rs/gradonačelnik.beograd.rs/Prenela: T. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track