OBNOVA SPOMENIKA U BEOGRADU: Briga o istorijskim znamenitostima čuva duh prestonice FOTO
Foto: Beoinfo

značajno

OBNOVA SPOMENIKA U BEOGRADU: Briga o istorijskim znamenitostima čuva duh prestonice FOTO

Beograd -

Spomenik braniocima Beograda, Trg Nikole Pašića i Kraljeva česma podsetnik su na značajne istorijske ličnosti i trenutke u našoj prestonici, a njihova obnova čuva ih od zaborava.

Spomenik braniocima Beograda 1915. nalazi se na Dunavskom keju na Dorćolu i jedan je od najznačajnijih gradskih spomenika. Posvećen je braniocima glavnog grada koji su poginuli prilikom pada Beograda tokom Prvog svetskog rata, a nedavno je u njegovoj blizini napravljen i spomen-park.

- Spomenik braniocima Beograda pored 25. maja na Dunavu, to je možda jedan od značajnijih ako ne i najznačajniji gradski spomenik, nešto što pripada nama i obeležava našu istoriju i ljude koji su zaslužni što uopšte postojimo danas na ovom prostoru - navodi glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić.

spomenik
foto: Beograd.rs

Osim spomen-parka braniocima Beograda, u donjem delu Dedinja restauirana je i „Kraljeva česma” posvećena kralju Aleksandru I Karađorđeviću. U njenoj blizini 2023. godine svečano je otvoren i spomen-park u znak sećanja na mesto gde je streljano nekoliko hiljada ljudi 1944. godine od strane komunističkih vlasti.

U centru prestonice, u toku su radovi na Trgu Nikole Pašića, a u planu je i restauracija spomenika Nikoli Pašiću, jednom od najistaknutijih i najznačajnijih političara u našoj istoriji.

Kraljeva česma, Aleksandar Šapić
foto: Grad Beograd

- Samo uređenje trga će ostati isto, ali sve će biti novo, nove ploče, nova fontana.

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda o rekonstrukciji Trga Nikole Pašića

„Spomenik Nikoli Pašiću je relativno novijeg datuma, ali takođe podrazumeva da je postament, kamen i sam spomenik neophodno popraviti i osvežiti, kako bi u trenutku kada bude gotov Trg Nikole Pašića dobio i restauriran spomenik”, kaže glavni urbanista Stojčić.

Aleksandar Šapić, Trg Nikole Pašića
foto: Beoinfo

Spomenici su znamenitosti od ključne važnosti za kulturu i izgled jednog grada, a brigom i uređivanjem prestoničkih obeležja, čuva se duh Beograda i odaje počast ljudima i događajima koji su ostavili značajan trag u njemu.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track