MUZEJ NOVCA U NOVOM IZDANJU: Izložbeno-edukativni centar NBS otvorio svoja vrata za sve zainteresovane posetioce
Foto: Beoinfo

MUZEJ NOVCA U NOVOM IZDANJU: Izložbeno-edukativni centar NBS otvorio svoja vrata za sve zainteresovane posetioce

Beograd -

Centar za posetioce u zgradi Narodne banke ima bogatu numizmatičku zbirku kojom je predstavljen istorijat novca na tlu Srbije.

Izložbeno-edukativni centar Narodne banke Srbije je osnovan sa ciljem da doprinese podizanju opšteg nivoa znanja najšire javnosti o ulozi centralne banke u društvu.

NBS je jedna od najznačajnijih državnih institucija, koja je početkom meseca obeležila veliki jubilej, 140 godina rada.

Povodom ovog značajnog dana, Izložbeno-edukativni centar Narodne banke Srbije, u narodu poznatiji kao Muzej novca, u novom ruhu je ponovo otvario svoja vrata za posetioce, 2. jula 2024. godine.

Muzej novca
foto: Beoinfo

Ranko Stanojević, viši stručni saradnik NBS, naglašava da pored kulturno-istorijskog značaja i lepote neorenesansnog zdanja, Muzej Narodne banke Srbije ističe numizmatički odabir.

- Posetioci mogu videti postavku putem koje se detaljno upoznaju sa monetarnom bogatom i slavnom istorijom Srbije, od prvih kovanja predstavnika svetorodne loze Nemanjića, novca carevine, despotovine, pa i novca koji se koristio tokom 410 godina okupacije, preko novca oslobođene kneževine, potom Kraljevine Srbije, Kraljevine Srbije, Crne Gore i Jugoslavije, pa sve do opticajnog novca koji danas koristimo kao sredstvo plaćanja u našoj zemlji, predstavljenog znamenitim ličnostima koji su svojim nemerljivim uticajem oblikovali tok, kako domaće tako i svetske istorije, precizirao je Stanojević.

Muzej novca
foto: Beoinfo

Centar za posetioce Narodne banke Srbije je specifičan edukativno-izložbeni centar sa osnovnom muzejskom postavkom, povremenim izložbama i pratećim obrazovnim programima i interaktivnim sadržajima.

Na ovom mestu se objedinjuju finansijska i kulturno-istorijska edukacija, namenjena najširoj javnosti, pre svega mladima.

Programi se realizuju u dve zgrade Narodne banke Srbije, u Kralja Petra 12 i Nemanjinoj 17.

1 / 7 Foto: Beoinfo

kurir.rs/gradonačelnik.beograd.rs/Prenela. T. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track