ŠKOT OTERAO PATKE I POČEO DA GRADI TRG: Ovako je Slavija od močvare postala jedan od najznačajnijih simbola Beograda (FOTO)
Foto: Beograd.rs

nekada egzotična periferija

ŠKOT OTERAO PATKE I POČEO DA GRADI TRG: Ovako je Slavija od močvare postala jedan od najznačajnijih simbola Beograda (FOTO)

Beograd -

Trg Slavija obuhvata prostor između ulica Kralja Milana, Beogradske, Makenzijeve, Svetosavske, Bulevara oslobođenja, Deligradske i Nemanjine.

Jedan od najpoznatijih trgova i najprometnijih lokacija u Beogradu, nalazi se na manje od 1,5 kilometar od središta grada, Terazija, na nadmorskoj visini od 177 metara.

Dobio je ime po starom hotelu Slavija, u kojem je na prvom spratu bila skulptura boginje Slavije, simbola svih Slovena.

Sve do 80-ih godina XIX veka, ovo područje je bila velika bara na istočnom rubu grada, gde su Beograđani lovili divlje patke. Ovaj kraj je je bio poznat kao Simića Majur.

Slavija
foto: Beograd.rs

Škotski preduzetnik Fransis Makenzi je počeo oblikovanje tog prostora u trg, kupio je veliki komad zemlje od sina tadašnjeg predsednika srpskog parlamenta, Stojana Simića, i podelio ih na manje parcele namenjene za prodaju, što je tada izazvalo podsmeh Beograđana. Čitav kraj je po njemu nazvan „Englezovac".

Imanje je platio 4.800 dukata, što je u to vreme bila abnormalna suma.

Makenzi je tu izgradio kuću, koju je nazvao „Salom mira”. Ona je kasnije postala stecište radničkog pokreta, Socijalistički narodni dom. Posle Prvog svetskog rata je pretvorena u kafanu „Slavija”, a posle Drugog na istom mestu se nalazio čuveni bioskop „Slavija”.

Na Slaviji su se nalazile kafane „Tri seljaka“ i „Rudničanin“, koje su srušene pre i za vreme Drugog svetskog rata.

Između dva svetska rata na Slaviji skoro ništa nije građeno, u novembru 1940. godine počela je gradnja magazina Vlade Mitića, zgrade koja bi bila najviša u gradu da je završena.Temelji su iskopani, rat je sprečio gradnju, a do danas je ostala beogradska urbana legenda o „prokletstvu Mitićeve rupe“, što je naziv za niz neuspelih projekata gradnje moderne robne kuće na Slaviji.

U vreme nemačke okupacije, 1941. godine je izgrađen kružni tok i regulisan odvod otpadnih voda do reke Save.

Slavija
foto: Beograd.rs

Slavija je više puta menjala ime. Posle Drugog svetskog rata, 1947. godine, trg menja naziv iz „Slavija“ u „Trg Dimitrija Tucovića“. Tako se zvao sve do početka 2000-ih godina, kada je i službeno vraćeno staro ime, Slavija.

Nezaobilazan deo Slavije je i hotel istoimenog naziva, a za ovaj deo grada se vezuje prvo otvaranje „Mekdonaldsa" u Istočnoj Evropi.

Hotel „Slavija" je sagrađen između 1882. i 1888. godine.

Slavija je danas jedan od najznačajnijih simbola Beograda i jedno od najfrekventnijih mesta u gradu gde se ukrštaju sve tri vrste javnog gradskog prevoza.

Slavija
foto: Beograd.rs

Današnji izgled, sa muzičkom fontanom koja je među najvećim u jugoistočnoj Evropi, Slavija je dobila posle velike rekonstrukcije 2017. godine.

Kurir.rs/gradonacelnik.beograd.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track