Raznovrsni programi, međunarodne saradnje i značajna dela istaknutih umetnika 20. veka svrstavaju Muzej savremene umetnosti među najznačajnije kulturne institucije u zemlji.

Muzej savremene umetnosti od svog osnivanja 1965. godine zalaže se za promovisanje ovdašnjih umetnika i njihovih radova u svetu, a na svojim izložbama predstavlja najznačajnije stvaraoce, pokrete i razdoblja domaće i inostrane savremene umetnosti.

Zgrada MSU gradila se u periodu od 1962. do 1965. godine i nalazi se na Novom Beogradu, na levoj obali Save. Objekat je izgrađen na osnovu nacrta arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović iz 1960. godine, a zgrada je pozicionirana na takvoj lokaciji na Ušću da se može videti sa Kalemegdana, sa novog Savskog mosta i sa reke.

zgrada-4.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Od 1987. godine zgrada Muzeja savremene umetnosti je kulturno dobro Grada Beograda.

Jedinstveni raspored unutrašnjeg prostora koji je povezan sa eksterijerom čini zgradu MSU nesvakidašnjim primerom muzejske arhitekture u svetu. Unutrašnjost muzeja prostire se na 5.055 kvadratnih metara i podeljena je na pet izložbenih nivoa koji su koncipirani tako da se sa viših nivoa, iz različitih uglova mogu videti eksponati na nižim nivoima.

Još jedna prednost unutrašnje arhitekture muzeja je ta što posetilac do poslednjeg, najvišeg nivoa dolazi bez zamora, a spratovi su međusobno povezani stepenicama, liftom i hidrauličnim platformama.

muzej-savremene-umetnosti-3.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

U okruženju zgrade Muzeja savremene umetnosti nalazi se park skulptura u kom su smeštena dela najznačajnijih jugoslovenskih vajara 20. veka.

Osim neobične zgrade koja je jedan od simbola Beograda, značaj Muzeja savremene umetnosti ogleda se u vrednim delima jugoslovenskih stvaraoca 20. veka koja se nalaze u okviru stalne postavke Muzeja i čuvaju se u njegovim depoima.

muzej-5.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Osim u zgradi na Ušću, dela iz zbirke Muzeja savremene umetnosti posetioci mogu videti i u Salonu MSUB u Pariskoj ulici, u centru grada i u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića na Dedinju. Ove dve zgrade takođe pripadaju Muzeju savremene umetnosti.

muzej-6.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Zgrada MSU je u periodu od 2008. do 2017. godine rekonstruisana i adaptirana. Od 20. oktobra 2017. godine Muzej savremene umetnosti je ponovo otvoren za posetioce, a od tada se u preuređenom muzejskom prostoru održavaju izložbe istaknutih domaćih i inostranih umetnika.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.