OVAJ PARK U CENTRU BEOGRADA NEKADA JE BIO HIPODROM: Spoj je prirode i kulture, nosi naziv po grčkim učiteljima (VIDEO)
Foto: Beograd.rs

simbol prestonice

OVAJ PARK U CENTRU BEOGRADA NEKADA JE BIO HIPODROM: Spoj je prirode i kulture, nosi naziv po grčkim učiteljima (VIDEO)

Beograd -

Jedan od najstarijih beogradskih parkova poznat je i kao Park kod Vuka, prostire se na 1,15 hektara i u njemu su smešteni spomenici istorijskim ličnostima.

Park Ćirilo i Metodije trouglastog je oblika, nalazi se na gradskoj opštini Zvezdara, između tri prometne ulice u širem centru prestonice. Okružuju ga Ruzveltova ulica, Bulevar kralja Aleksandra i Ulica kraljice Marije.

Na mestu parka nekada se nalazio Hipodrom, a ime je dobio po grčkim učiteljima Ćirilu i Metodiju koji su u 9. veku širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Ćirilo i Metodije bili su slovenski prosvetitelji iz Soluna, a zapamćeni su kao braća koja su stvorila prvo pismo Slovena, glagoljicu.

Današnje ime nosi od tridesetih godina prošlog veka, kada je preuređen po projektu Save Nikolića.

U parku se nalaze spomenici Ćirilu i Metodiju, ruskom piscu Aleksandru Sergejeviču Puškinu, a u njemu je smeštena i skulptura Vuka Stefanovića Karadžića, zbog čega je poznat i kao Park kod Vuka ili Park kod Vukovog spomenika.

park Ćirila i Metodija
foto: Beograd.rs

U Parku kod Vuka nalazi se i spomenik ruskom književniku Aleksandru Sergejeviču Puškinu. Ruskog pesnika, romansijera, dramaturga i pisca kratkih priča u njegovoj zemlji smatraju najvećim pesnikom i osnivačem moderne ruske književnosti.

Park se nalazi u blizini zgrade Tehničkog fakulteta, Mašinskog fakulteta, Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija, kao i studentskog doma „Kralj Aleksandar I”, zbog čega su česti posetioci parka mladi.

park Ćirila i Metodija
foto: Beograd.rs

Glavna aleja parka je asfaltirana, ima brojne klupe za odmor, uređene zelene površine, a dodatna pogodnost je i ta što je od 2009. godine u parku uveden besplatan internet. Park je preuređen 2017. godine, tada su popravljene klupe, đubrijeri, i zasađene su sadnice divljeg i crvenog kestena, kao i pendule.

park Ćirila i Metodija
foto: Beograd.rs

Jedan od najpoznatijih parkova predstavlja simbol Beograda u kom odmor od gradske gužve pronalaze brojni posetioci i stanovnici prestonice. Uređeno zeleno okruženje u kom su smeštene raznovrsne biljke, ali i kulturno-istorijski spomenici čine Park Ćirila i Metodija jednim od najpopularnijih gradskih mesta za predah i opuštanje.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track