Podaci o postojanju ovog parka datiraju s početka 20. veka, u njegovom središtu nalazi se spomenik vojvodi Vuku, i u blizini je popularnih gradskih mesta.

Park Vojvode Vuka jedna je od znamenitosti gradske opštine Stari grad koja se nalazi u centru prestonice, u blizini Knez Mihailove ulice. Smešten je između Ulice carice Milice i Topličinog venca, a u njegovoj neposrednoj blizini su i poznate gradske lokacije i institucije kao što su: Muzej primenjene umetnosti, Obilićev venac i hotel Aleksandar Palas.

Zauzima površinu od 0,35 hektara i jedan je od manjih parkova u Beogradu. U njegovom središtu nalazi se spomenik vojvodi Vuku koji je podignut 1936. godine, a autor ove skulpture je Đorđe Jovanović. Osim ovog spomenika, u parku je smeštena i Banatska česma.

Osim kao Park vojvode Vuka, poznat je i pod raznim kolokvijalnim imenima kao što su: Park kod Topličinog venca, Park Proleće i Park kod Palasa.

Jedan je od najstarijih parkova, a podaci o njegovom postojanju datiraju iz perioda pre Prvog svetskog rata, odnosno pre 1914. godine. Veruje se da je Gavrilo Princip u ovom parku Nedeljku Čabrinoviću otkrio svoj plan o ubistvu Franca Ferdinanda.

park.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Još jedna zanimljivost je da se park nalazi u okviru kulturnog dobra, celine „Istorijsko jezgro Beograda”.

Ispod Parka vojvode Vuka nalazi se arheološko blago iz doba rimskog Singidunuma.

Od 2009. godine na čitavoj površini parka dostupan je besplatan internet. Preuređen je 2019. godine, a radovi su podrazumevali obnovu staza, platoa, stepeništa, zelene površine i dečjeg igrališta.

Beograd.rs POZNAT JE POD RAZNIM IMENIMA: Park vojvode Vuka čuva arheološko blago iz doba rimskog Singidunuma

Svojim posetiocima nudi različite sadržaje, kao što su: dečje igralište, letnja pozornica, biciklistička stajališta i brojne klupe za odmor.

Park vojvode Vuka krije bogatu istoriju, a zahvaljujući brojnim sadržajima i atraktivnoj lokaciji u srcu prestonice, predstavlja simbol Beograda koji rado posećuju sve generacije.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.