Na samo 1,5 kilometar od Trga republike se nalazi kompleks od četiri monumentalna silosa, čija je visina 28 metara.

Ovo delo jedinstvenog oblika, rad je arhitekata Đorđa Bobića i Miloša Petrovića.

Silosi predstavljaju svojevrsne spomenike brutalističke arhitekture.

Nekada vlasništvo kompanije „Žitomlin”, danas su centar umetnosti i dobre zabave.

Novi život su dobili zahvaljujući „Gaia pokretu” i njihovom programu iz oblasti umetnosti, zaštite životne sredine, obrazovanja i sporta. Aktiviranjem ove lokacije stvorena je mogućnost potpuno nove avanture u po mnogo čemu jedinstvenoj zoni, u blizini centra grada.

screenshot-224.jpg
Beoinfo 
foto: beoinfo

Silosi su postali mesto okupljanja umetnika iz različitih oblasti. Ovde se održavaju festivali, predstave, bazari, zanatske radionice, različiti muzički programi, sportske manifestacije.

U ovom unikatnom prostoru se nalazi i umetnička galerija, a česti posetioci su i ljubitelji sportskog penjanja.

Silosi na Dunavskom keju oplemenjeni su muralima najpoznatijih umetnika iz ove oblasti. Jedan od njih je visok 28 metara, a za ukrašavanje su izabrani stihovi pesme Ljubivoja Ršumovića „Domovina se brani lepotom”.

screenshot-225.jpg
Beoinfo 
foto: beoinfo

Silosi su skladište beskonačne energije. Jedan su od simbola Beograda, predstavljaju spoj prošlosti i sadašnjosti. Stvaraju nezaboravna iskustva zbog najraznovrsnijih dešavanja, a omiljeno su mesto susreta i druženja, pre svega mladih.

kurir.rs/gradonačelnik.beograd.rs/Prenela. T. B.

Bonus video:

Kurir TV UKLANJA SE PRUGA U DUNAVSKOJ Momirović: Dorćol će biti kao mali Njujork u Beogradu! Linijski park sve bliži a izgledaće ovako