Tri solitera na Konjarniku nose zvanični naziv Rudo, po gradu u Bosni, a jedan su od simbola Beograda koji predstavlja istočni ulaz u naš grad.

Rudo je poznat kao Istočna kapija Beograda, koja se nalazi u blizini autoputa, a soliteri su izgrađeni u periodu od 1973. do 1976. godine.

Autori projekta su arhitekta Vera Ćirković i inženjer Milutin Jerotijević. Ime „Rudo”, po bosanskom gradu, soliterima je dao beogradski arhitekta Dragoljub Mićović, koji je bio zadužen za nadziranje radova tokom njihove gradnje.

Popularni beogradski soliteri su piramidalne strukture, a svaka od ove tri zgrade visoka je 85 metara i ima po 28 spratova. Osim po visini, Istočna kapija upadljiva je i po arhitekturi, jer su zgrade izgrađene u stilu brutalizma.

zvezdara.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Soliteri Istočne kapije Beograda zovu se „Rudo 1”, „Rudo 2” i „Rudo 3”.

Raspored zgrada je takav da su međusobno okrenute jedna ka drugoj, a u centralnom delu nalazi se plato i dečje igralište.

Beograd.rs POZNAT KAO ISTOČNA KAPIJA BEOGRADA: Rudo, upečatljivi oblakoderi na Zvezdari FOTO

Svaki soliter ima 190 stanova, a sa najviših spratova Istočne kapije pruža se impresivan pogled. Ove nebodere lako uočavaju svi oni koji prolaze kroz prestonicu, zbog čega su prepoznatljiv znak glavnog grada, a zajedno sa zgradom „Geneksa” čine Kapije Beograda.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.