RADIO BEOGRAD OBELEŽAVA STO GODINA POSTOJANJA: Vek kvalitetnog programa
Foto: Beograd.rs

RADIO BEOGRAD OBELEŽAVA STO GODINA POSTOJANJA: Vek kvalitetnog programa

Beograd -

Počeo je sa emitovanjem 1924. godine kao Radio Beograd Rakovica, a ove godine obeležava vek postojanja, kao čuvena radio-stanica koja informiše i zabavlja generacije slušalaca.

U proteklih sto godina mediji su doživeli brojne transformacije, a Radio Beograd je uspeo da održi svoju autentičnost, kao i da se prilagodi svim izazovima i promenama koje su se dešavale.

Radio Beograd
foto: Beograd.rs

Prvi put emitovao je program 1924. godine, pod imenom Radio Beograd Rakovica. Pet godina kasnije, 1929. godine, na zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti postavljen je odašiljač, odakle je Radio Beograd AD poceo eksperimentalno emitovanje, a njegov program cuo se u i u Sloveniji i Hrvatskoj.

- Ove godine obeležavamo ne samo jedno stoleće Radio Beograda, nego i čitav vek radio-difuzije u Srbiji i 100 godina elektronskih medija na Balkanu. Dakle, 1. oktobar 1924. godine je trenutak kada se Radio Beograd zvanično oglasio iz prostora Prve hrvatske štedionice u Knez Mihailovoj ulici i preko odašiljača u Rakovici - kaže Ranko Stojilović iz Desk kulture Radio Beograda.

Radio Beograd nalazi se u nekadašnjoj zgradi Zanatskog doma, na uglu Hilandarske i Svetogorske ulice, a svojim slušaocima pruža raznovrsni sadržaj koji podrazumeva informativni, kulturni, sportski i muzički program.

Radio Beograd
foto: Beograd.rs

Za vreme Drugog svetskog rada, Radio Beograd je emitovao program kao stanica nemačke vojske pod imenom Vojnički radio Beograd („Soldatensender Belgrad")

Deo je medijskog javnog servisa Srbije i čini ga osam radio stanica: Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3, Radio Beograd 202, Radio (RTS) Vrteška, Radio (RTS) Rokenroler, Radio (RTS) Džuboks i Radio (RTS) Pletenica.

Radio Beograd
foto: Beograd.rs

Radio-stanice Vrteška, Rokenroler, Džuboks i Pletenica emituju program od 2019. godine na multimedijalnoj platformi RTS Planeta

Radio Beograd je danas sinonim za visoke standarde u radiofoniji i medij koji neguje tradiciju, prati dešavanja iz sveta kulture i čuva lepotu našeg jezika.

Kurir/ gradonacelnik.beograd.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track