Prvi srpski satelit biće lansiran u orbitu 2025. godine u okviru projekta „Mozaik" koji realizuje Jedinica za kosmička istraživanja i tehnologije Astronomske opservatorije.

Beograd i Srbija ponovo su pioniri u regionu, ovog puta na polju kosmičkih istraživanja. Reč je o jedinstvenom poduhvatu izrade satelita pri Jedinici za kosmička istraživanja i tehnologijeAstronomske opservatorije u Beogradu.

oservatorija.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Pre godinu dana Beograd i Srbija dobili su Jedinicu za kosmička istraživanja i tehnologije. Ova Jedinica pri Astronomskoj opservatoriji ima velike ciljeve, između ostalog i lansiranje prvog srpskog satelita.

opservatorija2.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Pored naučnih istraživanja Jedinica pri Astronomskoj opservatoriji biće posvećena povezivanju sa privredom navodi Milan Stojanović, rukovodilac projekta „Mozaik".

- Osnivanje Jedinice je imalo nekoliko ciljeva. Ovaj satelit „Mozaik" na kome radimo nije jedini cilj. Možda naš najveći dugoročni cilj po pitanju te jedinice je saradnja sa privredom i uključivanje privrede u rad na projektima gde mi kao naučnici učestvujemo. Znaci mi smo do sada bili uglavnom orijentisani, kao astronomija, kao fundamentalna nauka na čisto naučna istraživanja - otkriva Stojanović.

opservarorija3.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Projekat „Mozaik" ima više ciljeva kao što su edukativni i podrška mladim naučnicima dodao je on.

- Ovo je jedan prvi pokušaj da malo izađemo iz tog domena i da radimo zajedno sa privrednom na nekim projektima koji mogu da budu vrlo zanimljivi, a sa druge strane i vrlo korisni i za Srbiju i za nauku i generalno gledano i za mlade, za edukaciju, za studente jer i njih planiramo da uključimo u ovaj projekat - kazao je Stojanović.

Kurir/ gradonacelnik.beograd.rs