U samom srcu Beograda, oivičen Nemanjinom, Resavskom, Kralja Milana i ulicom Svetozara Markovića smestio seManjež", jedna od retkih zelenih površina, koja je nastala između dva svetska rata u užem gradskom jezgru.

Park Manjež danas predstavlja jedan od najstarijih, najlepših i najposećenijih parkova u Beogradu.

Ušuškan između važnih kulturnih i državnih institucija u srcu Beograda, omiljeno je mesto mnogih. U sklopu parka nalazi se Jugoslovensko dramsko pozorište, Muzička akademija i Studentski kulturni centar.

manjez-2.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Sve do 1931. godine na ovom mestu je bila smeštena Kraljevska konjička garda, odakle potiče i ime parka. Ovde su se nalazile kasarne i štale.

Park je predviđen regulacionim planom grada Beograda iz 1923. godine. Na mestu objekata Kraljevske konjičke garde određeno je uklanjanje tih objekata i uređivanje javnog prostora.

Prostor je prenamenjen u park 1933. godine, prema nacrtima inženjera Aleksandra Krstića, pionira pejzažne arhitekture kod nas. Tada je bilo predviđeno da ponese naziv „Park njegovog visočanstva prestolonaslednika Petra". Međutim, nikada nije zaživelo to ime, kao i tada i sada, park je poznat pod imenom „Manjež".

Park nosi ime po francuskoj reči “manege”, što znači konjička škola.

manjez-3.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Pored zelenila i cvetnih aleja, park je ukrašen spomenicima svetski poznatih kompozitora Franca Lista i Frederika Šopena, kao i Josifa Marinkovića i pesnika Koste Abraševića.

Povodom 200 godina od rođenja poljskog kompozitora Frederika Šopena, u parku su statuu zajedno podigli Ministarstva kulture Srbije i Poljske.

„Manjež" je poznat i po izložbama cveća, koje se tradicionalno nekoliko puta godišnje tu održavaju, a jedan deo parka namenski je uređen kao igralište za najmlađe sugrađane.

manjez-4.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Zbog svih svojih posebnosti svrstao se u prepoznatljive simbole Beograda.

Teritorijalno pripada opštini Savski venac, a ima površinu od 26.457 kvadratnih metara.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs