SRBIJA 2025. LANSIRA SVOJ PRVI SATELIT U ORBITU: Pripreme u toku, evo ko satelit pravi i čemu će služiti! (VIDEO)
Foto: Beograd.rs

mnogo znanja i rada

SRBIJA 2025. LANSIRA SVOJ PRVI SATELIT U ORBITU: Pripreme u toku, evo ko satelit pravi i čemu će služiti! (VIDEO)

Beograd -

Srbija će 2025. godine lansirati svoj prvi satelit u orbitu. On će u potpunosti biti napravljen u Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari.

satelit, Mozaik
foto: Beograd.rs

Projekat „Mozaik”, u okviru koga će biti napravljen i lansiran prvi srpski satelit, podrazumeva mnogo znanja i rada.

Prvi je takav projekat u Srbiji i predstavlja veliki iskorak i ispit za naše naučnike.

satelit, Mozaik
foto: Beograd.rs

Milan Stojanović, rukovodilac ovog projekta kaže da lansiranje satelita u orbitu oko Zemlje nije mali poduhvat, čak i kada imate razrađenu industriju koja to može da uradi.

- Mi to nemamo, tako da je naš prvi satelit upravo prilika da naučimo kako se to radi, koji su sve potrebni koraci, gde treba da se traži frekvencija, dozvola, komunikacija, zemaljska stanica koja će komunicirati sa tim satelitom, napraviti satelit, integrisati sve komponente u jednu kutiju koja se posle lansira, testirati komponente na različite potrese, gravitacije, vakumske komore... Zbog toga smo mi ovaj projekat zamislili ne nešto preterano ambiciozno u tehnološkom smislu, komponente koje ćemo da koristimo su uglavnom dostupne, već su testirane na tržištu kao komponente koje su bile u svemirskim misijama, ali ono što mi hoćemo da uradimo je da ne kupujemo gotov satelit nego da sve napravimo ovde kod nas u Srbiji - objasnio je vođa projekta „Mozaik”.

Cela izjava Milana Stojanovića, rukovodioca projekta „Mozaik” nalazi se u videu ispod.

Prvi srpski satelit biće napravljen pri Jedinici za kosmička istraživanja i tehnologije Astronomske opservatorije, a služiće za ispitivanje Sunčeve aktivnosti.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja