PARK NA NAJSTARIJEM BEOGRADSKOM TRGU: Zvanično Akademski, poznat kao Studentski, nekada bio velika pijaca
Foto: Beograd.rs

simbol beograda

PARK NA NAJSTARIJEM BEOGRADSKOM TRGU: Zvanično Akademski, poznat kao Studentski, nekada bio velika pijaca

Beograd -

Park se nalazi u samom starom jezgru Beograda, između Vasine ulice i Studentskog trga.

Smešten na najstarijem beogradskom trgu, poznat pod nazivima Akademski ili Univerzitetski. Dugo, a za neke i danas je Pančićev park. Tako je nazvan po spomeniku velikom botaničaru i lekaru Josifu Pančiću, koji se nalazi u parku.

Spomenik Josifu Pančiću je podignut 1897. godine. Skulpturu je napravio vajar Đorđe Jovanović. Ona predstavlja prvu figuru u srpskom vajarstvu i prvi javni spomenik te vrste u Beogradu.

Površina parka je 1,4 hektara, a pored spomenika Pančiću, u njemu se nalaze i obeležja podignuta Dositeju Obradoviću, 1930. godine i Jovanu Cvijiću, 1994. godine.

Akademski Park
foto: Beograd.rs

Za kreiranje parka koji je izgrađen 1869. godine zaslužan je prvi urbanista Beograda, Emilijan Joksimović. Njegova ideja je bila da se taj prostor uredi u obliku parka koji bi bio i društveni centar i pešački trg.

Na ovom prostoru je bilo tursko groblje, sve do šezdesetih godina 19. veka. Na jednom delu današnjeg parka se nalazila najveća i najpoznatija pijaca, popularno „pazarište“.

Akademski Park
foto: Beograd.rs

„Velika pijaca", smeštena gde je sada Prirodno-matematiki fakultet je bila mesto trgovine, dok su se sa obe strane ulice Vase Čarapića nalazili turski dućani.

Ona se tu zadržala sve do 1927. godine, kada je zatvorena, a na njenom mestu je izgrađen sadašnji park.

Projektant je bio arhitekta Đorđe Kovalevski, ograda oko parka je podignuta 1929. godine i njena izrada je koštala više nego sam park.

U 18. veku, u doba austrijske vlasti u Beogradu, ovaj deo grada je služio za vojne vežbe.

Na lokaciji Studentskog parka su pronađeni značajni arheološki ostaci, a najstarije drvo bilo je japanska sofora, koja je zbog svoje starosti posle 120 godina iz bezbednosnih razloga posečena 2008. godine. Od njenog drveta je napravljena klupa, koja se nalazi baš na mestu gde je stablo stajalo duže od jednog veka.

Akademski Park
foto: Beograd.rs

Spomenik prirode „Akademski park“ je kategorisan kao značajno prirodno dobro sa uspostavljenim režimom zaštite III stepena. Danas, na ovom relativno malom prostoru, možemo da vidimo čak 21 vrstu drveća.

Na mestu današnjeg Hemijskog fakulteta, je bila smeštena zloglasna “Glavnjača”, koja je važila za politički zatvor. Izgrađena je oko 1864. godine, a srušena je 1953. godine.

Akademski Park
foto: Beograd.rs

Park se nalazi preko puta Kapetan-Mišinog zdanja, sedišta Rektorata Univerziteta u Beogradu, okružen fakultetima i zgradama od javnog značaja, predstavlja jedan od simbola Beograda.

Danas je popularno mesto za zabavu i predah, posebno studentima između predavanja.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track